… după ce am suferit ca niște câini cu Vista, în sfârșit Microsoft vine cu un sistem de operare care se mișcă frumos. Am instalat azi și eu, ca tot omul, Windows 7 Ultimate în versiunea RC “customer preview” pe un laptop pe care aveam Vista Business și service pack-urile la zi. Diferența este ca de la cer la pământ.

În primul rând, upgrade-ul a mers surprinzător de bine. A durat cam 5 ore toată povestea presărată cu numeroase reboot-uri, dar aproape tot ce era instalat funcționează ca înainte în ciuda faptului că installerul nu m-a întrebat mai nimic. Excepțiile sunt softuri mai “exotice” de genul Daemon Tools (la care am renunțat) și un client de VPN de la Cisco (care a trebuit reinstalat ca să funcționeze ca înainte).

Windows 7 este rapid și “are vână”. Am trăit aproape doi ani cu impresia că un laptop cu Core 2 Duo la 1.8 GHz și 2 GB de memorie este o simplă gioarsă, dar raportul de forțe s-a schimbat mult în bine. Panoul de dezinstalare – printre cele mai dramatice schimbări – afișează acum lista celor aproape 200 de softuri instalate în aproximativ zece secunde, în vreme ce pe Vista era o chestiune de baftă să faca aceeași operație în sub un minut.

Una dintre zonele pe care nu le găsesc deloc intuitive este noul taskbar și cvasi-dispariția quick launch-ului. Aștept să se prindă și creierul meu bătrân de ce sumedenie de experți consideră superbarul cea mai tare invenție de la ardeiul iute încoace, dar până una-alta mi-am instalat RocketDock. Se vede în dreapta (remarcați că nu sunt un mare fan Aero):

Windows 7 captura de
ecran

Windows 7 este probabil ceea ce Vista ar fi trebuit să fie de la bun început. Presimt o dilemă existențială foarte dureroasă prin mai 2010 când va trebui să mă decid dacă merită să plătesc practic de 2 ori același sistem de operare. Nu consider Vista mai mult decât un soi de software beta care ar fi trebuit să fie gratuit, mai ales că am fost forțat să-l iau preinstalat pe laptop în condițiile în care la acea vreme Toshiba renunțase la XP pe linia Satellite Pro.

PS. Comentariile cu Ubuntu sunt inutile. Cunosc, folosesc, apreciez, primul meu Linux l-am instalat în 1994, sunt de-al casei. Rog abținere.