Lansarea Vista si rezultatele de vanzari mai slabe decat cele scontate a dezlantuit un fel de joc de-a vinovatii in care tot felul de personaje dau vina pe cine/ce apuca. Am vazut anterior ca Ballmer da vina pe pirati, Pirillo da vina pe buguri, ei bine iata ca o firma japoneza de hardware da vina pe Vista pentru rezultatele financiare sub asteptari. Din versiunea in limba engleza a site-ului TechOn apartinand Nikkei Business Publications, aflam ca I-O Data Device si-au diminuat estimarile de vanzari pentru perioada iunie 2006-iunie 2007 cu aproape 25 de milioane de USD, regresand fata de anul trecut cu un procent “sanatos” de 10%. Cu aceasta ocazie I-O Data Device intra oficial pe rosu, revizuind estimarea de profit de 2 milioane USD spre o pierdere de 0.3 milioane USD. Explicatia oficiala fiind “Sinergia Vista nu a fost atat de favorabila pe cat ne asteptam. Produsele certificate de Microsoft ca fiind Vista-compatible s-au vandut sub asteptari si pentru motivatii diferite de cele pe care le scontam noi. Efectul Vista este deocamdata dezamagitor.” I-O Data este o firma destul de mica la scara globala, sa speram ca nu este o tendinta vizibila la nivelul industriei hardware in general.

Sfarsitul acesta de saptamana a fost destul de zbuciumat fiind marcat de
lansarea unui “Vista Brute Force Keygen” pe site-ul KezNews, asadar un
generator de chei care sa permita activarea ilegala a copiilor de
Windows Vista. Dupa ce stirea a fost preluata cu entuziasm de o seama de
publicatii, [printre care si respectabila
ZDNet](http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=296) si [blogurile The
Guardian](http://blogs.guardian.co.uk/technology/archives/2007/03/02/vista_activation_cracked_by_brute_force_keygen.html),
ajungand in final si pe site-uri precum
Digg,
autorul programului [revine cu o precizare pe forumul
KezNews](http://keznews.com/forum/viewtopic.phpăt=2782&postdays=0&postorder=asc&start=0)
De fapt, a fost o gluma. Nu ai cum sa afli chei de activare cu softul meu“. Este momentul in care Adrian Kingsley-Hughes de pe ZDNet revine categoric : “Ba da, ideea este buna, am testat eu si merge” sprijinind afirmatia cu o galerie de imagini.

zdnet_vbf.jpg

Discutia continua infocat la aceasta ora pe diferite forumuri, exista chiar postari de filme pe YouTube care ilustreaza procesul de obtinere a unei chei de activare. Aceste filme sunt probabil, falsificate. Sau nu:

Faceţi clic aici pentru a vedea video încorporate.

Cert este ca, daca metoda in chestiune functioneaza, cheia de activare pe care o veti gasi in cutia continand DVD-ul cu Windows Vista legal cumparat are sanse sa fi fost folosita anterior de catre cineva care a obtinut-o “gratuit” cu brute force. Ceea ce poate avea consecinte neplacute atunci cand veti incerca sa va activati sistemul de operare nou-nout.