După cum era de așteptat, comunitatea începe să se organizeze și să pregătească viitorul MySQL. Open Database Alliance este finanțată chiar deMonty Widenius, fondator MySQL care – iată – își folosește cu succes o parte din miliardul de dolari primit nu demult de la Sun ca să ducă mai departe mica bază de date care duce singurică în spinare mare parte din site-urile web de astăzi.

Parteneri cu Monty sunt cei de la Percona, o firmă cunoscută de consultanță în probleme de performanță MySQL. Percona au un model de business foarte interesant, consultanții lor lucrează de acasă din cele mai felurite colțuri ale lumii (incluzând Europa de Est). Nu se anunță deocamdată un fork în genul Drizzle, dar nu exclud ca lucrul acesta să se întâmple dacă Oracle nu acordă atenția necesară cerințelor comunității.

Și cumva în aceaași notă optimistă, aflăm din MarketWatch că business-ul hardware al lui Sun, pe care Oracle au promis că-l vor înălța pe noi culmi de bunăstare și civilizație va fi probabil vândut celor de la HP.