Neutralitatea Internetului made in Britain a primit o lovitură zdravănă după ce BT, unul dintre cei mai mari furnizori de net din insula, a luat decizia de a limita banda de video streaming pentru unii dintre clienții săi. Conform Ars Technica, BT a decis ca pentru toți abonații planului de bază de 10 GB să deprioritieze traficul P2P iar video streamingul să fie limitat la 896Kbps între orele 17:00 si 00:00 (adică seara, atunci când tot omul mai vizionează un serial, un film).

Deși BT argumentează că maximul oferit ar trebui să fie “fair”, mai mulți furnizori de video online, printre care și BBC, oferă streamuri HD cu debit mai mare care nu mai sunt așadar accesibile unei părți importante dintre clienții, repet, plătitori. Iar viitoarele startupuri de televiziune HD online sunt lăsate fără o mare parte din publicul potențial.

Este probabil doar un început iar în lipsa unor reglementări clare vom vedea din ce în ce mai mulți ISP-iști amatori fie să-și diminueze costurile fie să sugă de la două țâțe (solicitarea de compensații de la distribuitorii de video online nefiind foarte departe).

Apreciez totuși transparența celor de la BT care știu să precizeze că abonamentele au volum de date maxim și nu ascund limitările. Pe plaiurile noastre mioritice, toate abonamentele sunt “nelimitate” iar broadbandul în metropolitan bate pe japonezi și pe coreeni luați la un loc. Așa o fi, ce ziceți ?

net_neutrality_video_streaming