Urbi et wurbe, no. 2

A fost Wurbe no.2, ocazie cu care aproximativ 60 de oameni din lumea programării web am asistat la 5 prezentări și 6 lightning talks, într-o sală asigurată de Adobe România care nu numai că au pus la dispoziție spațiul, legătura Wifi, proiectorul și niscaiva racoritoare, dar și-au făcut o superimagine în randul participanților aducând la un moment dat un număr exagerat de mare de pizze calde. Smart move, probabil că există și alte firme care să încerce să capitalizeze acest gen de întâlniri. De fapt sper că mai exista și alte firme cu o cultură similară, altfel o comunitate non-profit de genul Wurbe va fi “condamnată” să-și facă veacul prin localuri, la bere și discuții. Ceea ce nu este neapărat un punct negativ, ar zice unii. Oricum, pragmatic vorbind, decât să se dea bani grei pe un advertorial sau un ditai anunțul de angajare de o pagină într-un ziar de mare tiraj pe care oamenii de profil, în special cei buni care sunt inundați de proiecte nu au timp să-l răsfoiască decât dacă sunt în concediu: mai bine iei niște sucuri și pui la dispozitia geekșilor o sală și un proiector, într-o seară. Asta înseamnă PR deștept și bine focalizat.

wurbe2_1.jpg

Pentru că prezentările vor fi în mod sigur menționate și de alte bloguri ba chiar mă aștept să fie publicate integral, nu am să intru foarte tare în detalii. Per total, am fost foarte plăcut surprins de calitatea materialelor, desigur raportat la așteptările pe care le aveam – nu a fost de nivelul unei conferințe “adevărate” dar nu acesta era scopul. Wurbe a demonstrat că există oameni în IT-ul bucureștean care știu și vor să facă schimb de idei, au o mentalitate deschisă spre tehnologii noi pe care nu le vor aplica neapărat mâine la job dar care le pot deschide drumuri pe viitor.

wurbe2_3.jpg

Este greu să prezinți ceva în fața unui public de câteva zeci de persoane. Este și mai dificil să prezinți un subiect tehnic. Este încă și mai complicat să-l prezinți într-o manieră interesantă. Unora le-a reușit cu brio, altora poate mai puțin dar nu este un motiv de descurajare. Îmi amintesc de prima mea prezentare în fața unui public la o conferință, care a durat de 2 ori mai mult decât timpul alocat și a inclus un număr exasperant de slide-uri, dintre care jumătate cu formule – ei bine, debutul meu a fost de 10 ori mai plictisitor și mai sec decat orice s-a discutat la Wurbe. Un exemplu interesant a fost Aurelian Oancea care a venit relaxat, fără nici un slide, a pus o bucată de cod Ruby pe ecran și a spus o istorie scurtă dar frumoasă – a fost perfect. Cam în același spirit a fost și Alex Brie. Cristi Balan aka “chelu” practic a lansat un nou produs/tool (giston) în direct la Wurbe, lucru care a fost super și sper să se repete și la alte întâlniri, ideal cu alte personaje și cu alte tehnologii. Interesant ar fi la aceste întâlniri să-și prezinte autorii proiectele personale web (dar site-uri web 2.0, idei originale nu vraja mării). Sunt inițiative individuale de care altfel nu ar auzi nimeni pentru că un freelancer nu are banii de publicitate ai unei firme de profil și Wurbe a ajuns/va ajunge un fenomen suficient de cunoscut încât să ofere expunerea necesară. Dar pentru că mulți oameni din comunitate sunt angajați pe la diferite firme pe care nu le reprezintă musai, iar freelancingul este încă o oaie neagră în România (în anumite cazuri nu fără motiv) cred că sunt un pic nerealist.

wurbe2_2.jpg

Alte lucruri punctuale:

  • Andrei Maxim a învățat the hard way că simpla menționare a numelui Microsoft într-o conferință nesponsorizată de Microsoft stârnește o oarecare rumoare, iar prezentarea elogioasă a unui standard Microsoft iscă discuții încinse și de amploare care cred c-ar mai fi continuat îndelung dacă nu am fi fost moderați de mister “evilchelu”.
  • destul de puțini din cei prezenți lucrează pe software și aplicații legacy, mulți fac proiecte de la zero ceea ce le oferă un confort de dezvoltare incredibil, sau poate softiștii care fac extindere si mentenanță la aplicații existente și stufoase au fost prea ocupați ca să mențină site-urile în viață si nu au avut timp de Wurbe.
  • da, Alex Popescu este acel Alex Popescu [TestNG, InfoQ, Magnolia, Webwork] pe care îl știam de pe vremea când eram “java-ist”, sper că nu s-a obișnuit cu prezentări la conferințe pe bani, business class și hoteluri de 4 stele și mai poate/vrea să ne arate câteva slide-uri contra unei alune, o cola și oleacă de faimă în comunitatea locală. Studiul de caz InfoQ.com, designing for testability, oricare din aceste subiecte ar merita.
  • există o corelație foarte intrigantă între numărul de dezvoltatori Ruby prezenți într-o sală și numărul de iMac-uri pe care le vei vedea defilând.
  • posesorii de iMac-uri trebuie musai să stea în primele rânduri, altfel nu dă bine.
  • [alertă tehnică, săriți acest paragraf] apropos de RFSDS … am găsit o solușie la automatizarea SSH-ului de pe Windows, cu Python, trebuie instalat binarul de pycrypto de pe voidspace si paramiko pentru pilotare. Codul este mai “verbos” decât în Ruby, dar merge. Nu am nevoie de cygwin și diferite wrappere mai mult sau mai puțin fiabile iar cârpeala pe care o făcusem cu MacroMaker (mea culpa, the horror, the pain) o pot arunca liniștit la gunoi. După ce o rescriu. Adică … poate anul acesta. Sau în 2008.
  • sunt cam tufă la CSS.
  • n-o să mă convingeți cu Ruby.

Pentru următoarea tură de prezentări, dac-om avea sală, promit să pun osul la treabă și să pregătesc și eu ceva. Probabil o țârucă de scalabilitate, caching, cum sa faci herghelie dintr-o colecție de servere obosite. Cam plictiseală, dar trebuie să le ofer oamenilor ocazia să se răzbune și să-mi pună și ei mie întrebări incomode, la rândul lor.

Să nu ramân dator, am promis cuiva Ballmer’s Peak (xkcd):

ballmers_peak.gif

Să aveți o seară bună.