Pentru articolul precedent dati click aici.

Reiau seria statisticilor extrase din anunturile postate pe Bestjobs. In acest articol vom discuta despre ce s-a intamplat in luna martie, crawlerul ruland pe data de 2 aprilie. Din diverse si varii motive, nu m-am putut ocupa pana astazi…

Iata pe scurt metodologia, pentru mintile iscoditoare care ma banuiesc ca scot cifrele din burta:

  1. se extrag de pe site toate ofertele valabile la data rularii scriptului
  2. se parseaza textul din paginile descarcare si se agrega datele precise gen angajator, locatie, numar de candidati. De notat ca pana la expirarea anuntului numarul de candidati va continua sa creasca. Cum pe noi ne intereseaza mai mult trendul, pornim de la premisa ca eroarea pe numarul mediu de candidati (pe care o estimez undeva la 10-15%, dar am de gand sa o si masor de cateva ori) se va compensa prin diferenta dintre rezultatele de la o luna la alta,
  3. se numara toate cuvintele mai mari de 3 litere din diferite sectiuni ale articolelor. Cu ajutorul unui dictionar de sinonime ad-hoc, acestea se cumuleaza si se efectueaza un clasament din care voi retine primele 10-15, dupa “pohta” inimii mele. De aceasta data nu am mai scos cuvantul “experienta” el apare firesc primul in top. Am considerat ca este relevant ca si proportie fata de celelalte cerinte ale angajatorilor.

Cateva raspunsuri la comentariile de data trecuta si la ce am primit pe email. Da, am sa pun termenii in romana si voi pune cuvintele in engleza ca sinonime, desi “englezismele” sunt majoritare in anunturi. Da, o sa apara – candva – si un site dedicat cu rezultatele de la mai multi publisheri de joburi. Dar o sa fie intr-un context mai special si hush, hush – nu avem voie sa vorbim despre asta mai ales ca pana in iunie nu cred sa am timp sa ma ocup serios fiind prins cu altele. Remarcile privitoare la calitatea anunturilor si a candidatilor sunt corecte. Dar studiul meu este unul pur cantitativ: eu numar anunturi, candidati, cuvinte. Las judecatile de valoare oamenilor mai calificati, din domeniu.

Iar daca ati avut rabdare sa cititi pana aici:

trend_042007.jpg

Piata s-a mai racit un piculet in martie, cel mai vizibil este pe domeniul de Software/Tehnologii, unde scaderea numarului de joburi postate se reflecta in cresterea numarului mediu de candidati pe job. Ca si procentaj, la hardware sunt cu 15% mai putine joburi si cu 2% mai multi candidati pe job, iar la software avem 10% mai putine joburi si 14% (!) mai multi candidati pe job, in martie fata de februarie.

Cine sunt angajatorii cei mai “infometati”:

ang_sw_032007.gif

Foarte interesant, pe software Oracle are un apetit de nestavilit si mareste mult diferenta intre ei si locul 2. Informatia pe care o am cum ca Oracle au fost destul de loviti de campania de recrutare Monster pentru Praga este probabil reala. Doamnelor si domnilor de la HR Oracle, va rog din suflet sa angajati mai putini oameni ca-mi faceti graficul ilizibil :D Intrari noi in top: Intrarom (echipamente telecom si proiecte sw de profil, actionariat grec), Infineon (microelectronica, la fel ca si Freescale) si Euris. Cine este Euris ? Este o firma franceza, mica, de dezvoltare software pentru industria farma, care posteaza in disperare anunturi de angajare pe ASP.Net. Probabil duplicate. Este si asta o metoda de a intra in top.

ang_hw_032007.gif

Oracle trece pe locul 1 si la hardware, dubland aproape numarul de oferte fata de luna precedenta. Interesant. Flamingo iese din top, au reusit probabil sa-si angajeze oamenii din februarie, in schimb intra I-Play direct pe podium. Este o companie recent implantata in Romania care se ocupa de dezvoltarea de jocuri pentru telefoanele mobile. Dintr-un motiv care imi scapa, posturile lor au fost in martie postate la sectiunea hardware, iar acum in aprilie le revad la software. Doua cuvinte despre Microchip Technology. Ei sunt o firma americana (HQ in Arizona) axata pe informatica industriala, dezvolta produse bazate pe micro-controllere si vad ca sunt cotati pe NASDAQ unde se comporta binisor de la o vreme incoace. Romsoft apar de 2 ori, nu este o greseala de grafic, chiar sunt inregistrati de 2 ori in Bestjobs. N-am idee de ce.

ang_mng_032007.gif

M-am aventurat la un grafic similar pe aria de management, dar nu stiu sa-l interpretez deloc. Vad unul dintre big4 care are foame de manageri. Sistec SBSol apar din nou in top ca si la software, de ce numai ei stiu. Poate se indura un “insider” sa ne spuna doua-trei cuvinte in comentarii despre proiectele grandioase pentru care se recruteaza in disperare la Sistec.

Am ajuns la momentul mult asteptat de unicul cititor care a avut rabdare pana in acest punct al articolului. Felicitari, cititorule unic, cat pe-aci sa ma pierd si pe mine pe drum. Vrei sa afli care sunt cele mai cerute abilitati profesionale ? Ce vor angajatorii romani de la candidati pentru ca acestia sa corespunda posturilor vacante ? Ei bine:

req_hw_032007.gif

Pe hardware, in mod ciudat dispare diploma din topul cerintelor, in schimb urca masiv “windows” care acum cumuleaza in lista de sinonime xp, vista si exchange. In acest tip de joburi e mai important sa stii “oracle” decat sa ai “permis” sau sa arati “disponibilitate”. E bine de stiut. Next, software:

req_sw_032007.gif

Si in aprilie, daca stii SQL, Java, engleza, ai notiuni de programare web, ai mirosit un Oracle si posezi nitica experienta esti boier in zona de Software. Aferim !

Cele mai dorite joburi dintre cele active la inceputul lunii aprilie sunt:

Sincer vorbind, cred ca ar trebui o sectiune speciala pentru joburile de tip “operator” care nu au de ce sa se califice la sectiuni precum IT Hardware si IT Software. Nu mai pomenesc de relevanta mediei de candidati/anunt pe aceste sectiuni in conditiile in care asemenea posturi aduna sute de CV-uri de postulanti.

Ati remarcat desigur lipsa statisticilor geografice din studiul meu, deoarece acestea apar in Bestjobs Index. “Placintile” ar arata la fel de frumos ca la mine daca ar folosi si ei o versiune mai recenta de Excel. Detalii, detalii …