Acest articol este o continuare a studiului meu de la inceputul anului privitor la resursele umane in domeniul Software/Tehnologii. De aceasta data, pentru ca statisticile se intind pe 3 luni si pe 3 domenii distincte, putem discuta de evolutie, de trend. Dupa cum o sa remarcati, piata incepe sa se dezmorteasca, in special in zona IT software. Avem mai multe joburi dar si mai multi candidati pe post. Alte comentarii nu am, voi lasa imaginile sa vorbeasca in locul meu, iar la final vom discuta despre metodologie, problemele constatate/care mi s-au semnalat cat si posibilele solutii. Iata asadar evolutia numarului de anunturi si de candidaturi/anunt, cuvintele cheie cele mai folosite, topul angajatorilor si topul geografic al joburilor:

trend_032007.jpg

reqs_hw_022007.gif

reqs_sw_022007.gif

geojobs_022007.gif

angajatori_hw_022007.gifangajatori_sw_022007.gif

Am folosit ca de obicei anunturile de pe Bestjobs, asa se explica lipsa lui Monster din topul angajatorilor. Studiez in ce masura pot agrega statisticile de pe mai multi furnizori online de servicii de personal. Imi este insa clar ca, daca voi face acest lucru, nu va mai fi posibil sa rulez scripturile de pe masina mea de acasa, ci de pe un server dedicat, care va sta probabil in spatele unui site web. Statistica priveste numarul de posturi active la sfarsitul unei luni si nu numarul de posturi publicate intr-o luna, este deci posibil ca o parte dintre anunturi sa fie numarate la doua luni consecutive.

Numarul mediu de aplicanti/anunt este mai mic decat cel real/final deoarece pana la expirarea anuntului un numar sporit de persoane vor postula. Pentru a avea o metrica mai buna, ar trebui sa public cifra extrasa dupa expirarea anuntului, cu alte cuvinte sa extrag din nou datele la cel putin o luna de la publicare si sa recalculez. De exemplu, media de aplicanti din februarie nu o putem sti cu adevarat decat prin aprilie.

Da, stiu ca am ignorat categoria Internet/New Media, care mi se pare o categorie absolut artificiala. Majoritatea anunturilor postate acolo sunt postate si pe alte categorii.

Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici, iata ca bonus joburile cu cel mai mare numar de aplicanti din perioada decembrie 2006 – februarie 2007, pe cele 3 categorii studiate in acest articol :

  • La Software/Tehnologii BusSol cauta un responsabil continut site, cu nivel de studii liceale, care sa lucreze de acasa 40 de ore in orar flexibil si sa fie remunerat 300 RON/luna. Au aplicat 449 de persoane.
  • La IT/Hardware este inca activ postul de director de vanzari la British Wireless, se cer studii superioare, cunostinte de baza IT/comunicatii wireless si “sclipire de inteligenta in ochi”, se ofera 400 EUR salariu de baza si comision “pana la 1000 EUR/luna”. Au aplicat 674 de persoane pana in acest moment.
  • La Management/Consultanta anuntul cel mai de succes este tot pe zona IT, anume un hibrid intre secretara si operator Internet. Se cer cunostinte de Internet, cautare online, nitel HTML, studii liceale – se ofera “bonusuri”, “gratuitati” si “excursii”. 1254 de doritori s-au asezat la coada la acest anunt.