Un bug interesant pe YouTube le-a făcut o oarece bucurie proprietarilor unui site spamistic aflat la adresa watch.com (nu pun link, nu încurajez). Bugul se datorează implementării de URL canonic din Firefox 3.5 (probabil și alte versiuni) cuplat cu faptul că dezvoltatorii Google nu-și respectă propriile specificații și scriu URL canonic relativ în loc de absolut. (Ummm, Andrei Nicolau – mulţumesc – imi spune pe email ca specificaţia canonical permite URL-urile relative. Deci e de fapt o problemă a plugin-ului si nu a YouTube. Păcat, era suculent :))

youtube_canonical_bug

Ok, dacă v-am pierdut aici nu e grav, hai să vedem cum dăm de bug  – dacă nu s-a fixat între momentul scrierii articolului și momentul în care citiți.

Deschideți un link ne-canonic de YouTube (de exemplu acesta) într-un Firefox recent cu pluginul SearchStatus instalat. În bara de adrese a lui Firefox veți vedea un C într-un cerc albastru, dați click pe el și Firefox vă va propulsa pe watch.com (pentru că URL-ul relativ începe cu cuvântul watch).

Firefox canonical
URL

Încercați cu orice alt video dând click în rubrica “Related” sau “More from”, merge de fiecare dată. Este o pleașcă, nu foarte mare dar totuși. Alexa arată un salt de trafic de 610% pe ultimele 3 luni pentru watch.com:

alexa_watch_com

Empiric, din ce site-uri mai știu eu clasate în Alexa, watch.com primește moca un trafic de minim 12.000 de vizitatori zilnic. Nu-i rău, scoți măcar bani de-o șaorma picantă.

Face cinste YouTube.