Sub titlul “Oamenii de la IT, surprizele viitorului”, Evenimentul Zilei publica un articol la sectiunea “EVZ Special”. Doua personaje sunt creionate rapid in acel material. Ambele ar trebui, in viziunea autorului, sa ilustreze viitorul prin prisma expansiunii IT-ului in Romania si in Comunitatea Europeana. Primul personaj este un domn din Germania, care a studiat geografia intr-un trecut relativ indepartat. Ca un reprezentant simbolic al “vechii” Europe, domnul are varsta de 55 de ani este sef de proiecte IT intr-un institut finantat de municipalitate si de companii externe. Un fel de functionar, la urma urmei. Este usor de inteles de ce la o anumita varsta tinzi sa-ti valorifici experienta si sa ocupi pozitii manageriale. Este ceva mai greu de inteles aura de senzational pe care i-o da reporterul EVZ. Dupa acesta, oricine utilizeaza sau incurajeaza utilizarea de software open-source se afla in razboi surd cu gigantii pietei mondiale de soft (am citat din articol). Ceea ce autorul omita sa spuna este ca gigantii finanteaza ei insisi o buna parte dintre proiectele open-source de anvergura. Exemplul cel mai la indemana este IBM si Apache Foundation. Ma intreb daca Google este considerat gigant sau intra la sectiunea “firme de apartament”…

Al doilea personaj “senzational” din articol este un tanar din Romania. Cum ar veni, noul val. Omul si-a luat licenta in Automatica si Calculatoare in Iasi si acum este programator intr-o firma bucuresteana, castigand 750 EUR/luna. Este un salariu decent pentru un programator bun cu 2-3 ani de experienta pe CV, in Bucuresti. Cu greu am inteles unde se afla formidabilul, ineditul, partea nebanuita a povestii lui Doru. Ei bine, in viziunea reporterului Doru este un tip fantastic pentru ca parintii lui il vedeau padurar. O chestie uluitoare, un tanar care devine cu totul altceva decat doreau parintii lui ! Poate merita sa alertam si fundatia care acorda premiile Nobel.

Sa trecem repede peste acest articol care nu spune nimic. Poposim la comentariile cititorilor mai mult sau mai putin avizati. Unde, de fapt, se discuta o cu totul alta problematica decat cea care – se vrea ?! – ilustrata in articolul cu pricina. Imi dau seama ca razboiul surd exista, dar nu intre gigantii softului si micii antreprenori de geniu. Ci intre romanul “specialist” si romanul “nespecialist”. Ambii, entuziasti si gata sa ofere servicii variate angajatorului roman aflat de la o vreme intr-o foame cumplita de personal IT.

In ultimele 12 luni am citit undeva in jur de 400-450 de CV-uri, in cadrul diverselor campanii de recrutare de personal pentru clientii mei. Poate sa para putin pentru cineva care lucreaza in HR, dar ganditi-va ca tot ce mi-a ajuns pe mana era deja “filtrat”. Undeva in jur de 10% erau oameni fara o pregatire “oficiala” in domeniu (adica macar o facultate tehnica sau un colegiu tehnic), si as selecta la intamplare:

  • o coafeza care dorea sa fie angajata ca analist de business nivel junior,
  • un taximetrist pe care il tenta un post de dezvoltator PHP,
  • un magazioner care s-ar fi simtit in largul lui ca administrator de baze de date,
  • un chelner de la City Grill pe care il tenta tot pozitia de programator PHP. Din motive care deocamdata imi scapa PHP-ul atrage cea mai variata fauna.

Si nu vorbim aici de CV spammers de pe bestjobs care isi trimit CV-ul in masa la toate anunturile noi. Toate aceste persoane aveau cuvinte cheie din sfera IT-ului adaugate in CV, iar din scrisoarea de intentie se deducea ca intelesesera despre ce este vorba in enuntul postului vacant.

La o adica, inteleg oamenii care au priceput ca lipsa studiilor poate fi in anumite cazuri suplinita de un portofoliu prin care sa demonstreze ca intr-adevar au invatat (singuri) ceea ce pretind ca au invatat. Dar, ii inteleg mai greu pe candidatii care dupa ce absolva un liceu “de uman” si petrec 3 ani in diferite joburi sezoniere isi descopera brusc o pasiune subita pentru .Net sau ActionScript (nivel incepator, mon cher). Si totusi, este simplu. “Nespecialistii” vor sa se faca IT-sti pentru ca au auzit ca “se cauta” si pentru bani. Daca faiantarii ar fi la mare cautare si bine platiti, “nespecialistii” ar deveni brusc pasionati de faianta, rosturi si chit pe care le-ar trece cu mandrie pe CV la rubrica “Aptitudini”. C-asa-i romanul, genial din nascare, indiferent de profesie.

La final, o intamplare ilustrativa. Acum cateva saptamani, am cumparat o serie de componente pentru PC, de la un magazin specializat din Bucuresti. Ii spun tanarului de la “raion” ca o sa am nevoie de o factura si vreau si garantia tot pe firma. Din vorba in vorba, ce firma e, daca am servere, nu am, de ce nu am, dar cu ce ma ocup, ii spun ca ma ocup cu consultanta IT, de care, pai uite cu Internetul, chestii, socoteli… La care nici una nici doua, amicul imi spune scurt ca poate as fi interesat sa-l angajez. “Dar ce studii si experienta aveti ?“.”Nu am studii dar am mai citit si eu cate un tutorial, cate o documentatie si doar vedeti ca lucrez intr-un magazin de calculatoare“. Mi-am cerut scuze, nu aveam cartea de vizita la mine.