Distinșii domni din titlu (sic!) au intrat pe piața românească de Internet cumpărând acțiuni la eJobs și la Neogen (unde de fapt ii interesează Bestjobs) în valoare de 10 milioane USD. S-a speculat destul de mult, că este sau nu este o sumă apropiată de valoarea pe piață a celor 2 site-uri (la procentajele cu pricina). Se uită însă un “detaliu”. “Tigerii” nu sunt un player de Internet, ei doar fac o investiție cu o strategie clară de exit. Se întâmplă și pe meleaguri mioritice ceea ce în State și chiar în Europa de Vest este deja monedă curentă: dezvoltarea proiectelor de succes este catalizată de fonduri de investișii (sau fonduri de risc cum le place unora să spună). Că riscul nu are nimic de-a face cu site-urile de joburi într-o Românie aflată în plină criză a forței de muncă, asta e desigur alt aspect. Dar, ce înseamna de fapt cei 10 milioane de verzi de la Tiger ?

Se aude gongul. S-a strigat bingo. S-a dat startul. Un grup de analiști la costum cred că vor putea să înmulăească pe Internetul românesc banii munciși de fruntea asudată a pensionarilor americani. Un fond de investișii serios consideră că nu e departe de momentul în care playeri mari vor face achizișii răsunătoare și în România. Dacă un astfel de investitor apreciază Internetul românesc ca fiind interesant (as in sume de 7 cifre în dolari) înseamnă că orice om cu idei poate să viseze să creeze următorul Delicious, urmatorul Flickr, următorul MySpace. Remarcați că am spus creeze și nu copieze.

startup_ro.gif

Biletul de intrare în competișie este foarte ieftin. O sclipire de inspirașie, o găleată de cod și un hosting la 30 de euro/luna. Ce mai așteptați ? Frați IT-iști, în blocstarturi !

Notabil: în Business Standard scrie despre planurile lui Fusu de la Neogen de a înhăța un sfert din piața de publicitate online, acum că e “în pâine”.

Notă: pentru imagine mi-am permis o adaptare simplistă a afișului de film startup.com care povestește despre “reversul medaliei”. Ca om care am stat în prima lojă într-un faliment de startup acum 3 ani, aș avea câte ceva de adaugat și despre acest subiect – poate, cu altă ocazie.