Telenovela continua

Mă mir că media încă nu s-a plictisit de povestea de amor cu năbădăi dintre Microsoft și Yahoo. Desigur că Yahoo îmbină în cultura lor tehnică opensource (YUI, Hadoop, Zimbra …), desigur că folosesc Java, PHP, MySQL, RedHat, NetBSD. Cu toate acestea unicul motiv al “respingerii” (doooh ?) ofertei redmonzilor a fost “vrem mai mulți bani“. Nu “credem că alături de Microsoft nu vom putea continua strategia open-source“. Nooo … nooo ! Ei doar vroiau: mai mulți bani. Sunt într-o stare atât de înfloritoare încât ar fi păcat ca Microsoft să cumpere cu doar 31$ acțiunea, vorbim de la 40 în sus domnul Ballmer, la revedere. Rezultatul: o scădere ușoară pe bursă – semn că nimeni nu este atât de deranjat mintal încât să creadă că Microsoft chiar o să dea 40$ pe acțiunea Yahoo.

microhoo.gif

Chiar nu înțeleg naivitatea celor care se agită că – vezi, Doamne – 44 de miliarde de dolari sunt o sumă enormă pentru Microsoft. Nu-i adevărat. Această firmă “depune la bancă” peste un miliard și jumătate de dolari lunar. Lunar ! Dacă nu ar cumpăra în stânga și-n dreapta și daca nu ar da dividende, trezoreria lor ar fi acum uriașă. Dar nu – vai – au doar 26 de miliarde. E cumplit, așa-i că nimeni nu dorește să fie în locul lor ? Cum o să se descurce săracul Ballmer ? Ei bine, la fel cum se descurcă atâția și atâția români care au leasing la mașină pe 4-5 ani. E cam același lucru, raportat la venituri. Faceți calculul.

Mai e o treabă. Investitorii instituționalizați dețin 75% din Yahoo – majoritatea acestora sunt fonduri de pensii. Ia ghiciți în ce alte firme mai au aceștia “băgați banii” ? Corect, domnul din dreapta de la balcon a intuit bine – printre alții – la Microsoft. Cei care decid în aceste fonduri sunt oameni care nu au legătură cu tehnica. Pentru ei probabil open source e o marcă de apă minerală, PHP vreo boală venerică, RedHat un articol stupid de îmbrăcăminte iar Stallman e numele unui doctor dermatolog. Ei nu cunosc limbajul Java, ci limbajul banilor și al dividendelor. Nu-i de mirare că unii au devenit nervoși și presează CEO-ul Yahoo să facă odată dealul. Nu mai știu sursa, va trebui să mă credeți pe cuvânt. Începe să devină plictisitor.

Hai să ne ocupăm și de subiecte mai interesante…