Proaspăt de la O’Reilly: Sun au anunțat achiziția MySQL AB contra 1 miliard $. MySQL este cea mai răspândită bază de date pentru aplicațiile web (și nu numai) – faptul că este un produs open-source și se oferă o versiune gratuită fiind desigur catalizatorul principal al succesului lor.

Planul lui Sun așa cum este el enunțat de către Jonathan Schwartz este de a monetiza uriașa bază de utilizatori existenți și de a atrage alți clienți în special din lumea corporate, folosindu-se de suport plătit (sub egida Global Enterprise Support for MySQL). Premisa lui este că marile companii vor fi mai motivate să achiziționeze un produs open-source cu suport adevărat de la o firmă “cu tradiție” decât să ia “de bun” un produs open-source menținut de niște hipioți cu barbă din Scandinavia.

Sun va lucra la partea de performanță MySQL, în special cu integrare pe platformele lor hardware (servere Sun) și software (stiva Java, serverul de aplicații, mediul de dezvoltare NetBeans). Schwartz face un pic de hype și la noul engine de tabele Falcon – pentru că pe partea de InnoDB și Berkeley DB (motoare folosite de MySQL dar aflate deja de câțiva ani în proprietatea Oracle) se va tăia maioneza …

Pentru cine avea vreo angoasă, Schwartz precizează (citat în traducere aproximativă) “suntem adepți ai modelului de business care stă la baza succesului MySQL” – semnalând zic eu continuitatea versiunii gratuite Community Edition.

Vestea vine pe fondul unei cifre de afaceri în creștere și a unor profituri așijderea. Sun este într-un soi de multașteptat reviriment dar din păcate toate analizele evoluției lor sunt eclipsate (sic) de achiziția MySQL. Pe bursa americană cotația Sun (JAVA) a luat-o rapid în sus.