Printre cele cateva proiecte personale se numara si un site de nisa destinat publicului romanesc, cu un trafic decent. Asa se face ca atunci cand am solicitat inscrierea la studiile demografice trafic.ro lansate la sfarsitul lunii ianuarie am stiut ca voi obtine acceptul (suntem vreo 1300 site-uri in trafic.ro care se incadreaza in conditiile de trafic enuntate, conform Vivi). Survey-ul demografic este un serviciu gazduit de webreports.ro (un site al Artmedia Insight), dar este oferit gratuit clientilor trafic.ro. Am primit asadar un fragment de cod care inserat in pagina de intrare pe site ar fi trebuit sa afiseze un banner. Pe acest banner ar fi urmat ca vizitatorii sa dea click ca sa fie dirijati spre serverele webreports, completand apoi raspunsuri la un set de intrebari. Rezultatul final ar fi trebuit sa fie ceva de acest gen.

trafic_demografice.jpg

Bucuria a fost insa de scurta durata. Fragmentul de cod inserat in pagina nu a afisat nimic. O vreme, mi-am spus ca poate “oamenii nu au dat drumul” la survey-uri. Facand insa o mica investigatie ieri noapte, am descoperit ca scriptul incarca la randul lui un fragment de Javascript de pe Webreports, care conduce in final la afisarea urmatoarului continut inedit:

trafic_demografice2.jpg

Nu banner, nu un alt Javascript. Ci un mesaj de eroare care ne indica unul-doua lucrusoare:

  • inca un serviciu gratuit din Internetul romanesc este victima a propriului succes si nu face fata incarcarii la care este supus;
  • trafic.ro ar trebui sa-si aleaga partenerii cu mai multa grija. Va amintiti de bancul cu elefantul si soricelul din buzunarul camasii. Soricelul a iesit in final destul de sifonat;
  • nu s-a obosit nimeni sa inlocuiasca pagina mesajului de eroare default cu una adaptata, pe un server de productie inclus intr-un proiect web de vizibilitate mare. Alooooooo, aici planeta mama.

Sunt si alte explicatii. Poate sunt eu ghinionist si de fapt sute si sute de site-uri ruleaza cu succes la ora aceasta sondajele demografice ale trafic.ro ? Poate ca maine va functiona ? Din nou ? Poate ca, fiind un serviciu gratuit, este “normal” sa nu mearga durate indelungate de timp si eu sunt doar un carcotas pedant ? Poate ca doar am visat urat. Poate.

UPDATE: la cateva zile dupa postarea acestui articol, sondajele au inceput sa apara corect, dupa spusele catorva webmasteri.