Știrea este deja de notorietate publică: un nou malware adună ditai armata de boți sub comanda unor interlopi bine pregătiți și bine motivați iar România este în top. Aș face însă câteva precizări importante.

Prima este că topul celor de la F-Secure este doar o simplă numărătoare care nu ține cont de numărul de internauți din fiecare țară. Am făcut eu asta raportând la estimările din CIA Factbook și clasamentul este un pic schimbat (valorile sunt constatări la un milion de internauți). China, India și Germania nu mai sunt în top 10, în locul lor apărând cu mândrie alte țări din fostul bloc comunist (Bulgaria, Kazahstan, Macedonia):

România este în continuare pe un “onorabil” loc 9…

Asta nu e tot. Cifra de 8000 de infectări (care apropos sunt IP-uri nu computere așa cum eronat s-a afirmat în diferite locuri în mass-media) raportată de F-Secure este mult mai mică decât cea reală. Mărimea estimată a lui Downadup în acest moment este de aproape 9 milioane de computere – explică Toni de la F-Secure. Extrapolând cu regula de 3 simplă pe baza cifrelor din tabelul prezentat în articolul inițial, am calculat că în acest moment există cam 320.000 de PC-uri infectate pe dulcele plai mioritic.

Cam mult. Aveți grijă.