În ultimele luni am primit o sumedenie de spam în limba română pe contul de GMail. Ofertele sunt variate: curăţenie, consultanţă legală sau IT, softuri de contabilitate sau stocuri, intermedieri comerciale. Am remarcat totuşi două puncte comune:

  • toate sunt adresate fostei mele firme (probabil avocatul nu a schimbat adresa de email)
  • toate conţin numele noului administrator pus în statut după ce eu mi-am cedat toate acţiunile pentru a mă putea angaja la Adobe, la sfârşitul anului trecut, deci spammerii sunt destul de la zi cu informaţia

Eu unul nu ştiu ca atunci când înscrii o firmă sau depui un bilanţ la Registrul Comerţului să se ceară permisiunea de a refolosi numărul de mobil sau emailul pentru comunicări publicitare. Nici nu cred că Registrul permite unor terţe organizaţii să revândă aceste informaţii. Cum-necum uite că spammerii ajung în posesia acestor date fie direct, fie printr-una din numeroasele firme care oferă informaţii gen Vrajitorul, fie pur şi simplu un dump de bază de date pus frumos pe un DVD după care ura şi la gară (cât de solidă poate fi securitatea la ONRC ?).

Nu am decat o singură cale de contra-atac:

  • să folosesc în mod sistematic adrese false de email (eventual culeg din adresele celor care mă spamează sau aşa cum sugeram mai demult adrese chiar din instituţiile cu pricina)
  • imediat ce primesc asa ceva să lovesc butonul de spam şi să semnalez la RBL, lucruri pe care vă invit să le faceţi şi voi

Iată justificările ridicole ale spammerilor:

Pentru ca intelegem si apreciem intimitatea d-voastra ne cerem scuze, daca acest mesaj v-a deranjat“. Orice ofertă nesolicitată este deranjantă şi ilegală. O virgulă în plus nu ajută.

Datele de contact ale yyy SRL au fost extrase dintr-o baza de date publica.” Şi sediul social este tot acolo în baza de date publică, poate mergeţi să serviţi o cafea, să băgaţi un net mic şi la prânz o tură prin frigider după material de sendviş. Că este doar într-o bază de date publică şi asta îţi permite să faci orice.