Scurte, de weekend

1. Legenda care circula pe Internet este ca “masele de utilizatori” pot sa faca orice. Pot sa scrie stiri, sa redacteze enciclopedii, sa cante prost, sa filmeze tampenii, sa se imbratiseze in public si sa piarda vremea cu o mare varietate de porcarii. Tot acest haos debil poarta numele de social networking. Ei bine, in loc sa fie agasati de fenomen ca orice om normal, interesantii de la Penguin Books au decis ca internautii sunt capabili sa scrie o carte impreuna, pe o instanta de Mediawiki numita A Million Penguins. Fara o linie directoare si fara moderare, rezultatul este un text incoerent, plictisitor si pe alocuri vulgar. In curand “cartea” va fi inundata de spam, ca orice wiki lasat nesupravegheat. Bine ati venit in minunata lume a experimentelor web ratate…

2. Pleaca doi rechinasi mai maricei de la Microsoft. La nivelul lor nu se poate sti foarte clar daca este o demisie voluntara, mazilire sau pensie pe caz de sictir. Cert este ca in cazul lui Brian Lee, corporate VP la divizia de entertainment Microsoft si responsabil de dezastrul “enormul succes” al playerului Microsoft Zune, e posibil sa fi fost si un pliculet rozaliu dar gros la mijloc. In locul lui Brian Lee vine domnul J Allard (asa are numele “pe buletin” !), una dintre figurile cele mai percutante ale noului val de manageri din Microsoft. Arhitect software de talent convertit in manager, J este autorul unui memo, in 1995, in care ii avertiza prieteneste pe colegii sai de la Microsoft ca Internetul va deveni o treaba importanta in care ar trebui sa se implice cat mai repede. J a supervizat atat designul cat si implementarea primei console Xbox, apoi Xbox 306 cat si lucrul la site-ul Xbox Live. El a fost implicat doar partial in dezvoltarea Zune, dar acum ca i s-au dat fraiele poate reuseste sa scoata Zune din groapa comuna a gadgeturilor esuate. Iata-l pe Allard, o figura oarecum atipica in managementul Microsoft:

jallard.jpg

Al doilea pe lista plecarilor de la Redmond este domnul James Allchin, care a condus dezvoltarea mai multor sisteme de operare printre care Windows Viiii[aplauze, ropote de tobe, trompete, tribunele muge]iiiiiiiiistaaaaaa ! Nici n-a apucat sa lanseze bine nava la apa, capitanul s-a urcat intr-o salupa si a tulit-o spre tarmul inverzit. James se plictiseste cumplit de a ajuns sa povesteasca pe blog despre cerealele de la micul dejun si ora la care isi aduce copiii de la scoala. Inca nu este clar cine ii va lua locul, si nici daca Allchin are in sfarsit voie sa-si cumpere un Mac. Cert e ca Ballmer si-a mai scrijelit un omulet pe capota masinii de concediat.

3. ZonTube este un mash-up intre Amazon si YouTube. Site-ul facut pe calapod web 2.0 iti permite sa cauti pe YouTube clipuri pentru melodiile formatiei preferate, selectate cu ajutorul CD-urilor de pe Amazon. Modelul lor de business este incasarea de comisioane de pe urma celor care cumpara muzica de pe Amazon. Nasol. Asa cum este conceput acum site-ul, este o excelenta unealta de a gasi clipuri (oficiale, live, tv shows, bootleg-uri sau fanwork) pentru muzica pe care o ai deja, pe care o stii deja. Nu si pentru a descoperi – si eventual cumpara – muzica noua. By the way. Gomez este o trupa pas mal:

zontube.jpg