Uite cum: angajații din IT vor fi scutiți în continuare de impozitul pe venit (pentru câtă vreme nu se știe, dar asta este o cu totul altă discuție). Tendința mea egoistă este să mă bucur, dar mă gândesc la părinți și la socri (profesori, pensionari) și parcă lucrurile nu mai stau atât de bine.

Dar, despre altceva vroiam să vă vorbesc. Citind comentariile de la știrea publicată de Hotnews îmi dau seama că situația este percepută incorect, dacă e să vorbim de solidaritate și de cine cu cât contribuie la bugetul statului. Marea majoritate a celor care comentează este purtată de valul emoțiilor și nu se informează defel înainte de a-și exprima părerea. Am să încerc să clarific anumite idei preconcepute cu un tabel care eu cred că este foarte simplu de înțeles. Și anume dacă angajatorul pune pe masă suma de 5000 RON lunar – care este suma care revine statului sub formă de taxe și cât primește “programatorul” în funcție de forma de încadrare:

taxe_scutire_pfa

Am folosit pentru calculul de normă valoarea pentru activități de dezvoltare software în București, de 21600 RON/an – în provincie este încă și mai mică. Valorile sunt doar foarte ușor rotunjite, m-au ajutat la calcul site-urile Acacia și taxePFA. Salariile nete din industrie sunt în general mai mari de 3000 RON/luna, iar pe măsură ce suma crește și diferențele cresc proporțional – cu excepția formulei fiscale cu normă unde practic tot ce suplimentează compania ajunge intact în buzunarul PFA-ului.

Pentru a deschide un PFA nu este nevoie de condiții de cifră minimă de afaceri așa cum se cere în cazul angajaților cu scutire de impozit. Nu știu care sunt cerințele la diplome, dar cred că mult mai relaxate decât pentru “scutiți” – în general, se acceptă orice fel de diplomă, certificare, acreditare care demonstrează că persoana respectiva a urmat un curs profesional legat de obiectul de activitate al PFA. S-a dat PFA și pe baza unei simple diplome de curs Cisco nerecunoscută de MEC…

“Scutiții” sunt un număr mic de angajați care lucrează “la alb” în firme mari care aduc venit în țară. Sunt mult mai mulți oameni în România cu salarii mari “optimizate fiscal” care plătesc statului substanțial mai puțin decât “programatorii”.

UPDATE: După ce Hotnews a preluat materialul, o sumedenie de persoane s-au perindat pe-aici lăsând comentarii agresive “de o parte și de alta” a baricadei. Dragilor, este blogul meu și nu doresc să-l folosiți ca să vă înjurați între voi sau să proferați variate inepții. Mi-am permis să șterg de-a valma ultimele 13-14 comentarii și să blochez de acum înainte orice discuție pe această însemnare. Promit să nu mai abordez subiecte de interes general, lăsați-mă în durerea mea cu computerele mele și pasiunile mele mărunte și cei 3 cititori ocazionali ai blogului. Mulțumesc.