Și când zic “ne” mă refer de fapt la giganții multi-naționali care fac blatul mai rău decât o ardeam eu în studenție prin Costinești când mă hrăneam exclusiv cu bere Azuga ca să-mi rămână bani de distracție.

Săptămâna trecută parlamentul britanic a decis să audieze reprezentanți ai companiilor Starbucks, Google și Amazon ca să se lămurească de ce aceștia plătesc niște sume modice pe post de taxe în Marea Britanie.

Starbucks de exemplu este în situația hilară în care toate cele 700 de cafenele din UK sunt  neprofitabile, dar cei 30 de distribuitori de cafea din Elveția o duc surprinzător de bine. Aceasta, în ciuda faptului că nici unul n-a văzut o boabă de cafea la … boabă. Totul se face “pe hârtie” – cel mai probabil nici măcar pe hârtie, ci undeva într-un fișier sau o tabelă dintr-o bază de date.

[](/static/wp-uploads/2012/11/75151-Cafea_elve_ian_-sfull11.png)

Google măcar sunt onești. Tehnologia este creată majoritar în SUA, iar banii câștigați în Europa se repatriază în … insulele Bermude (pentru că “se poate”). Nu știu ce fel de activitate ar putea avea angajații Google în Bermude, în afară poate de un mic team building.

Reprezentantul Amazon a fost pur și simplu trimis acasă ca să-și facă temele și să revină cu o explicație mai bună a faptului că o carte tipărită în Irlanda și livrată în Marea Britanie este taxată de filiala din Luxemburg. Ca să nu mai vorbim de ebook-uri pe care Amazon le vinde pentru europeni exclusiv din Luxemburg (TVA 3% pe bunuri digitale). Într-o situație similară sunt Skype și Netflix care livrează tot din micul principat. Nu contează că acolo probabil nu există nici măcar un singur centru de date mai acătării iar serverele sunt ca-n bancurile cu albanezi (“Exclusiv! Puterea de calcul a Luxemburgului redusă la jumătate când femeia de serviciu a scos serverul din priză ca să bage un aspirator!“).

Comisia Europeana are o propunere interesantă de armonizare a TVA-ului la bunuri digitale în întreaga Uniune, dar a dat ca exemplu negativ TVA-ul de 20% din Marea Britanie.

Să ne lămurim. Departe de mine gândul că aceste metode de eludare a taxelor sunt inacceptabile. Probabil că și eu aș încerca mijloace legale de diminuare a impozitelor dacă n-aș fi doar un simplu salariat român taxat la sursă.

Un singur lucru mă frământă, având în vedere neutralitatea Elveției:  o fi cafea robusta sau arabica?