… iar blogosfera zumzăie. Dat fiind că la relansarea de acum un an și jumătate am făcut câteva comentarii de care la vremea respectivă nu s-a sinchisit absolut nimeni, am să reiau un pic tema, poate că de data asta vor fi utile cuiva. Deja o parte din sugestiile altor bloggeri, unele foarte pertinente, au avut impact asupra site-ului care poate fi (acum) integral vizualizat pe un desktop cu rezoluția 1024×768, iar bannerele laterale au dispărut.

Structura este destul de clasică pe o așezare simetrică în 3 coloane, unde conținutul este predominant în coloana centrală. O mare parte dintre elementele de structura în conținut sunt clasice și prezente și pe alte site-uri însă eu cred că avem de-a face cu o sursă de inspirație destul de clară. S-ar putea să mă înșel, însă pe câte site-uri ați mai văzut link de “răspunde” pe posturile din comentariile la articole ? :D

Revenind acum la ce-i lipsește site-ului actual, vreau să mai abordăm încă o dată capitolul SEO la care capital.ro stătea deosebit de prost acum un an și ceva. Noua versiune implementează câteva dintre principiile de bază ale optimizării pentru motoare de căutare. Suntem însă departe de o formulă ideală:

  • tag-uri lipsă prin antetele paginilor, de exemplu tag-ul description la paginile de secțiune, ceea de duce la fenomene precum acesta: secțiunea IT&C are pe Google descrierea “Servicii financiare – Credite imobiliare – Credite auto …”.

Pagini pe capital.ro fara metatag description - efect pe
google.ro

  • fără robots.txt, cu toate implicațiile de rigoare
  • eu unul nu știu cum ajung la arhive, cel puțin nu fără să mă loghez. Oare GoogleBot va ști ? Și tot …
  • … vorbind de arhive – la ora actuală sunt cam 76000 de pagini indexate de Google de pe capital.ro. Bun. Chestia e că o mare parte dintre acestea au tot formatul http://www.capital.ro/articole/capital/{$article_id} iar când dai click URL-ul se păstrează în loc să fie redirectat (cu 301, recomandare Google) spre un URL “nou” SEO-friendly
  • nu exista sitemap sau este poziționat într-o locație nestandard, lucru de care mă cam îndoiesc

Pe scurt, progresul față de acum un an și jumătate este foarte mare, este însă discutabil dacă putem asimila noua față a capital.ro cu “un succes”. Depinde evident cum măsori succesul, deocamdată la nivel de trafic nu se vede mare lucru și nici nu se va vedea prea curând din motivele expuse mai sus, în special cele care privesc sitemap, arhivele și accesul la acestea. E păcat să ai atât de mult conținut și să nu-l exploatezi la maximum.