Au căutat-o mai abitir decât piatra filozofală și iată că până la urmă un titan al gândirii din secția de poliție a micului (40k locuitori) oraș Evesham din New Jersey a găsit-o. Utilitatea Facebook, zic.

Bun. Să zicem că este bună ideea de a publica datele despre puținii dar viguroșii infractori din Evesham pe o pagină Facebook special dedicată. Desigur, e un loc ideal pentru portretele robot și imagini cu persoane neidentificate, deși bine conectații locuitori ai orășelului nu pot comenta deoarece pagina este stric moderată. Probabil colaboratorii identifică interlopii doar pe Twitter, acolo fiind mai ușor pentru că-i poți indica direct cu @Gigel.

Totuși, ceea ce mă uimește pe mine este lejeritatea cu care fanii paginii dau “like” la mai tot ce se posteaza. S-a prins un hoț de buzunare: like! Hai, asta merge. Dar: s-a înregistrat o tentativă de spargere de bancă: like! Se anunță o perturbare de circulație: like it!  Un accident de mașină: like, desigur! S-a spart o casă: like, yeah!

Evesham Police on
Facebook

Râdem noi râdem dar revenind la un ton mai serios hai să comparăm ce au făcut organele din Evesham cu  site-ul de mare angajament politiacapitalei.ro. Site-ul e maiestuos ca un vultur care se indreapta spre cer (hai să vedem cine recunoaște referința). Cel mai mult îmi plac secțiunile “Urmăriți” și “Dispăruți” unde într-un spațiu redus defilează ca ochii mortului un soi de “cărți de vizită” ale inculpaților respectiv dispăruților. Singura diferență între aceștia este rubrica Fapta care la dispăruți are – (linioară). Mi se pare absolut firesc. Sunt convins că toată lumea stă 2-3 minute să se uite la toată lista de pozulițe cum defilează. Mai lipsește să pună și ei un buton de “Like”.

Măcar pagina pe Facebook este scrisă și găzduită gratis.