Sunt printre norocoșii destinatari ai amenzilor “de rovinietă”. Nu mă enervează amenda în sine – am uitat s-o plătesc deci e ok să iau amendă, ci perversitatea cu care amenzile se transmit la aproape 6 luni după fapt, un pic înainte de prescriere. Nu cumva să-ți aducă aminte mai devreme iar tu șoferule să plătești rovinieta intrând în legalitate înainte ca ei să te mulgă la maxim cu amenzile. Cred că undeva cineva (via firmulița care a făcut implementarea mă gândesc) primește un procentaj din sumă – sigur, nimic ocult, probabil că totul este contractual frumos semnat conform legislației în vigoare. Altfel nu-mi explic ideea stranie de a maximiza veniturile din amenzi în loc de a facilita intrarea oamenilor în legalitate.

Dar, hai să vedem despre ce sumă este vorba. Am primit până acum 4 amenzi, în 3 zile diferite:

  • Pe 11 ianuarie emiteau PV-ul cu număr de serie în jurul a 35000
  • Pe 31 ianuarie, 75000
  • Pe 22 februarie ajunsesera la 100000

Ce înseamnă asta:

  • În ianuarie s-au emis aproximativ 2000 de procese verbale pe zi (în medie)
  • În februarie cifra a scăzut spre 1100 de procese verbale pe zi

Scăderea nu poate decât să mă bucure, înseamnă că oamenii au început să-și cumpere roviniete și nu mai sponsorizează acest sistem idiot de amenzi.

Cum penalitatea de rovinieta este de 28 EUR/PV iar amenda 125 RON dacă o plătești în 48 de ore înseamnă că în fiecare zi din ianuarie s-au adunat minim 250,000 RON din amenzi și 56,000 EUR din penalitatea de rovinietă. În februarie încă estimez un respectabil 137500 RON și 31000 EUR zilnic. Frumoasă recolta. Spirit antreprenorial, nu alta.

Sper să nu am ocazia de a face și estimarea pe martie…