Akamai a publicat recent studiul State of the Internet (autentificare necesară). Studiul este realizat nu “din vorbe” sau documente publicate de diferite organizaţii, ci chiar din statisticile de trafic ale Akamai. Pentru cine nu ştie Akamai este cel mai mare CDN la nivel mondial.

Am avut surpriza să văd România clasată in topul celor mai “rapide” ţări din lume la nivel de broadband, anume pe locul 3. 43% dintre conexiunile românilor la serverele Akamai s-au făcut pe canale broadband capabile de viteze de transfer de mai mult de 5 Mbps. Suntem după Coreea şi Japonia, iar urcarea în top a fost fulgerătoare datorită unei dublări a procentajului de broadband de mare viteză apărut în trimestrul 3 (iulie-septembrie 2008). Are cineva explicaţia acestei interesante statistici ? Ceva modificări făcute în vară de către un provider mare ? (fără această variaţie ne-am fi clasat undeva imediat după top 10)

Este singurul top unde apare România în studiul Akamai. Nu suntem în top 10 nici la penetrarea broadband raportat la numărul de locuitori, dar nici la ţări de origine ale atacurilor informatice de diferite tipuri (DDoS, DNS, hacking de site-uri).

Este o lovitură dată percepţiei tradiţionale conform căreia România este ţara unde Internetul merge prost şi mişună de găinari cibernetici.

Să fim oare noi consumatori normali de Internet sau cei de la Akamai sunt nişte incompetenţi ? Cum rămâne cu ideea larg popularizată de confraţii mei blogeri că România nu va fi niciodată în vreun top în afară de clasificările după o formă sau alta de furt ?