Dintr-un impuls care ținea mai degrabă de plictiseală decât de speranța de a câștiga vreun premiu, m-am înscris la HTC Romanian Android Challenge cu o aplicație. Și pentru că mie îmi place să dezvolt softuri pe care să le folosesc și eu, am ales să programez un reader pentru Hotnews. Cu versiunea web pentru mobile, pe care o foloseam destul de intensiv, aveam câteva probleme majore: imposibilitatea de a citi comentariile, dificultatea de a accesa galeriile foto sau clipurile video fiind doar unele dintre acestea.

Așa s-a născut HotnewsRo, un reader (“quasi-offline” îi zic eu pentru că deși salvează local articole și imagini încă necesită legătură la Internet pentru a funcționa). Aplicația folosește feed-urile RSS pentru listele de articole iar pentru conținut face scraping la versiunea mobilă și la fragmente din versiunea “full web”. Am gândit readerul pentru a fi cât mai rapid și mai ușor de utilizat cu un consum minim de bandă, dar în urma comentariilor utilizatorilor cred că într-o versiune viitoare voi oferi și posibilitatea de a vizualiza imagini pe toate articolele și integrare mai bună a galeriilor foto cu Android, fără a mai trece prin browser.

Am pornit de la zero de Rusalii și am investit în total cam 3 zile de lucru (mai o seară, mai o după-amiază de weekend) înainte de a pleca în concediu. Per total, a fost o experiență foarte plăcută – nu am mai programat efectiv de ani de zile dar venind din lumea Java mi-a fost destul de ușor să prind fundamentele Android. Există multă documentație pe Internet atât gratuită cât și contra cost (recomand commonsware) iar sistemul de operare este unul foarte modern și gândit cu cap pentru ca dezvoltarea să fie cât mai eficientă. Astfel încât declar programarea de aplicații Android ca fiind noul meu hobby oficial, asta bineînțeles până iese Civ V :)

Faceţi clic aici pentru a vedea video încorporate.

Pentru a încerca readerul căutați “hotnewsro” pe Android Market. Dacă vă place aplicația, nu uitați să o votați pe site-ul concursului. Pentru aceasta va fi nevoie să vă înregistrați ca utilizator.

Mi-au mai plăcut câteva aplicații înscrise în concurs care au șanse reale la podium: Pagini Galbene (printre cele mai utile), Romanian currency (idee banală dar foarte bine executată), La cinema (excelent pentru cinefili, vroiam să fac și eu inițial ceva similar noroc că am renunțat) și Feroviar (care mi se pare o aplicație excelentă în ciuda faptului că nu merg cu trenul). La categoria “deocamdată, nu” aș încadra aplicații gen EcoLocator, SpeedTraps și Starea drumurilor, toate cu idei foarte bune în spate dar care au nevoie de o masă critică de utilizatori pentru a deveni utile, masă critică imposibil de atins acum în România.

Aștept în comentarii sau pe email sugestii privitoare la cum vreți să evolueze aplicația.