UPDATE: Citeste si cronica “pe testate” la UVPC.

Stiu ca vin la spartul targului, dupa ce toata lumea a spus ce avea de spus apropos de eternul si fascinantul UVPC realizat de RTC in colaborare cu AMD si Microsoft. Este o placa bazata probabil pe designul de referinta LX DB800, de unde si “colaborarea” cu AMD. Povestea cu Microsoft este nitelus mai complicata: UVPC-ul se va vinde intr-o formula “educationala” care include Windows XP Home (argh), Encarta 2007 si cateva softuri in versiuni de incercare sau versiunile Express gratuite: Office trial, Visual Studio Express si SQL Server Express. Toata povestea, frumos impachetata intr-o carcasa vopsita intr-o culoare gretoasă. Pardon ?

uvpc.jpg

Cum poti sa sustii ca Office 2007 ruleaza (nu mi-a venit sa cred ochilor cand am citit) pe un procesor AMD Geode (64 kB cache L1, 128 KB cache L2) la 500 MHz cu 256 MB de RAM ? Asta, cand un PC cu Athlon 1500 MHz (reali) (dublul cache L1 si L2) si 1 GB de RAM un Excel 2007 sub XP Pro se taraste precum un melc bolnav in conditiile in care fisierul nu include mai mult de cateva sute de celule cu date. Acesta ar fi prima intrebare, a doua fiind cam la ce le-ar folosi elevilor din scolile generale si gimnaziale – desigur, viitori beneficiari ai proiectelor guvernamentale care vor cumpara in masa UVPC-uri in formula “educationala” – Visual Studio Express si SQL Server Express ? Apropos, sper ca nu isi face cineva iluzia ca vreo firma de dezvoltare soft ar putea da asa ceva angajatilor sai. Nu de alta, dar toti programatorii cu care lucrez ar reactiona identic: mi-ar face UVPC-ul guler si si-ar actualiza CV-ul pe net in secunda urmatoare.

AMD recomanda dispozitivele cu procesor Geode LX pentru clienti lejeri (thin clients – care gestioneaza doar partea de vizualizare in vreme ce aplicatiile se desfasoara pe un server central), sisteme dedicate pentru aplicatii multimedia nepretentioase, chioscuri informatice si alte solutii de acest gen. Ei bine, cei de la RTC au o cu totul alta abordare. Pentru ei este “un PC” care se va vinde in raftul de carte de la Diverta si care (conform domnului Pambuccian) “schimba modelul de bussines pentru industria soft, deoarece accesul la orice serviciu va fi mult mai facil“. De ce anume un microPC cu performante submediocre “schimba modelul de business” in industria romaneasca de soft, nu este foarte clar. Deocamdata ?

Confuzia domneste si la nivelul pretului la care vom gasi noile UVPC-uri in magazine, au fost aruncate 2 cifre : 350 EUR pentru o versiune “educationala” cu monitor CRT si 150 EUR doar pentru UVPC fara sistem de operare sau alte softuri. Daca este adevarat, alunecam din nou pe teritoriul absurdului. Isi imagineaza oare cineva ca avand de ales intre cele 2 formule de mai sus un cetatean roman cu buget mic (targetul acestui produs) va alege formula mai scumpa ? Sau ca pretul de 350 EUR este corect pozitionat in conditiile in care in acesti bani se cumpara lejer un sistem second-hand mult mai performant ?

Nici cu previziunile de vanzare nu stam mai bine. Daily Business citeaza un oficial ProCa, divizia de distributie IT a RTC, care vrea sa vanda 10.000 de bucati pana la sfarsitul anului, in vreme ce comunicatul SMARTfinancial il citeaza pe Octavian Radu, presedintele RTC, care ar vrea sa vanda 100.000 de bucati in aceeasi perioada. Urmand sa ajunga la un milion de bucati in 2008. Un milion ?!? Pe ce planeta ?

uvpc_dimensiuni.gif

Comunicatul RTC anunta dimensiuni de (citez) “13.5/13.5/3 cm” in vreme ce din alte surse aflam ca profilul este “un patrat cu latura de 30,5 centimetri”. A doua varianta este mult mai plauzibila, Dimensiunea anuntata de RTC nu este plauzibila, vezi imaginea din debutul articolului. Sa nu stie cei de la RTC dimensiunile propriului produs ?

500mw.jpg

Cireasa de pe tort este desigur confuzia care a domnit in comunicatele de presa privitor la procesorul AMD Geode pe care SMARTFinancial, Bloombiz si alti cativa il numesc “procesor de 500 de megawati”. Tot in viziunea lor UVPC-ul este dotat cu patru “intrari” USB (nu iesiri :) ) si accelerator grafic “AI”. Ai, ai, ai !

Bulibă?eala este la cote maxime … pare ca RTC nu prea stiu ce vand, cum vand, cui vand, si nici presa nu reuseste sa desluseasca mare lucru din aceasta poveste. Dac-ar pune un chip de WiFi si i-ar da o culoare mai decenta, parca-parca ar fi un produs interesant. Ma rog, eu cel putin as pune o distributie Linux cu niscaiva decodoare pe el si dat fiind ca are iesire TV l-as transforma intr-un media center mai modest, de genul appleTV fara HD e drept dar si fara limitarile Apple. Eh, vise.

A dat cu pumnul in UVPC : Alex Radescu. A contrat: Vali Birzoi de la Capital, care Capital publica un articol despre CERF in care se vorbeste despre UVPC. Eu unul nu cred ca UVPC are legatura cu “laptop-ul pentru saraci”, care dealtfel este o mare balarie dar nu avem timp sa discutam acum. In ceea ce priveste “revolutia Web 2.0″ care conform domnului Pambuccian incepe in Romania cu UVPC-ul … no comment. Remarc doar ca “dintr-un PC” produsul a devenit brusc “thin client“. Pși, la mai mic !