Din seria “v-am spus eu” și pentru un plus de credibilitate – ca să începem articolul cu un tonus bun – aș vrea să vă amintesc de înțelegerea amiabilă dintre AIMR și Trilu. Se pare că prietenii noștri de la tutubul românesc s-au gândit un pic și au ajuns la concluzia că totuși amprentarea digitală și colaborarea cu producătorii de conținut sunt idei mai bune decât să le ofere conturi cu care aceștia să “raporteze fișierele în neregulă” (“soluția” inițială sugerată de Trilu). Încă din august 2009 după somația AIMR prevedeam că situația se va rezolva doar în acest fel. Mă aștept ca AIMR să continue discuția și cu alte site-uri de video sharing, cu posibilități tehnice mai reduse decât Trilu. Va fi desigur foarte interesant de urmărit.

Am să mai încerc o previziune, cu bătaie ceva mai lungă.Eu cred că prin a doua jumătate a lui 2011, maxim 2012 vom vedea și în România mult-hulita lege a celor 3 lovituri, cunoscută de la prietenii noștri francezi sub denumirea HADOPI. Am mai spus asta și într-un articol mai vechi despre ACTA, dar nu simt că m-a crezut cineva, așa că persist.

Desigur că mi se va explica elegant în comentarii cum că recomandarea ACTA ca furnizorii de Internet să deconecteze utilizatorii în urma descărcării ilegale de material cu drepturi de autor – a fost refuzată categoric de Comisia Europeană, care nu va forța țările membre să implementeze astfel de legislație. Pe de altă parte Comisia nu interzice o astfel de legislație.

Lobby-ul producătorilor de conținut plus suportul declarat al administrației americane se va concentra pe fiecare țară în parte în loc de comunitate, este doar o chestiune de timp și de bani. Țările mai bogate vor fi primele care vor accepta legea într-o formă sau alta și iată că Franța a făcut-o deja, iar Marea Britanie tocmai a votat o lege similară în Camera Lorzilor. Spre deosebire de francezi, englezii nu vor tăia accesul la Internet. Ei vor avertiza utilizatorii care descarcă fișiere cu drepturi de autor cu scrisori – nu mă îndoiesc – foarte frumos scrise, după care Secretarul de Stat se va gândi la “măsuri tehnice de natură să reducă pirateria”. Este, să recunoaștem, o lege foarte interesantă. Ca și contrapartidă pentru “milostenia” arătată consumatorilor, legea britanică prevede că tribunalul poate ordona închiderea temporară a oricărui site găsit că găzduiește ilegal o cantitate “substanțială” de conținut. ISP-iștii sunt responsabili cu implementarea acestor decizii.

Germania și Spania au refuzat deocamdată o astfel de lege, dar sigur vom vedea și alte variante ale acesteia chiar în cursul lui 2010. Există și alte variante precum reducerea traficului sau deprioritizarea utilizatorilor care se pot dovedi la fel de eficiente precum tăierea conexiunii la Internet.

Pe măsură ce modelele de distribuție se mută pe net, era de așteptat ca legislația să se adapteze la rândul ei sub presiunea celor care produc și obțin profituri din vânzarea de conținut. Pirateria nu va fi niciodată eliminată, dar faptul că la ora actuală și un copil de țâță poate să găsească în câteva minute de unde să descarce ilegal un film deabia apărut în cinematografe înseamnă că undeva ceva este în neregulă…