… pe scurt

Google investește în energia alternativă, anunță un comunicat de presă. Banii câștigați din afacerea online se reîntorc “în lumea reală” sub formă de finanțări (zeci de milioane USD doar în 2008) pentru cercetare la firme specializate în energie solară și eoliană. Scopul final este ca prețul energiei solare și/sau eoliene să ajungă sub cel al energiei obținute din cărbune. Chiar și numai prin prisma consumurilor masive de electricitate în centrele sale de date aflate în expansiune, Google prevede profitabilitate înzecită a investițiilor făcute. Poate chiar să se lanseze în construcția de centrale electrice. Ar fi interesant. Ce mai urmează ? Producția de autoturisme, fmcg, imobiliare ? Setea de creștere și diversificare a celor de la Google pare să fie întrecută doar de vistieria lor extrem de vastă.

Conform The Register, playerul video al BBC iPlayer a costat în jur de 6.3 milioane € și s-a dezvoltat vreme de ani de zile. Tot chinul, pentru a ajunge un biet serviciu de download de fișiere video protejate cu DRM disponibil doar în Marea Britanie. În acest timp, nenumărate inițiative de televiziune online și de streaming s-au concretizat pe Internet, dar BBC iPlayer și-a continuat neabătut marșul funebru prin muzeul proiectelor software dezastruoase. Cineva să-i tragă odată un glonte în cap ca să nu se mai chinuie …

Dacă Microsoft ezită să lanseze un Office cu adevărat online, o face co-creatorul Hotmail Sabeer Bhatia printr-un serviciu numit Live Documents, anunță ZDNet. Live Documents se bazează pe componente specializate pentru Office care fac posibilă partajarea documentelor online și editarea lor de oriunde, fie că ai Office instalat fie că vrei să o faci dintr-un simplu browser. ținta finală fiind debarasarea totală de suita celor de la Microsoft. Sau, după caz, achiziția pe o sumă încă și mai suculentă decât cei 400 de milioane USD încasați pe Hotmail. Nu degeaba serviciul se numește Live Documents. Probabil vrea să-i scutească de o rebrandare costisitoare… Ceva orgolii însă tot vor fi zgâriate de faptul că Sabeer a ales să folosească Adobe Flex pentru a-și coda softurile de editare de documente și de foi de calcul. Silverlight ? Deocamdată bun doar pentru modificări de Halo 3.

Tot de la Microsoft ne mai vine o veste bună. Outlook 2007 nu va mai folosi Internet Explorer pentru afișarea emailurilor HTML, ci motorul ciuntit de randare din Microsoft Office. Din motive de securitate, zice-se. Ne înapoiem 5 ani în trecut zice David Greiner care deplânge faptul că emailurile și variatele newsletter-uri vor deveni brusc mai fade. Hei: există soluții. Faceți ca mine, mergeți masiv pe mod text. Ori, renunțați la Outlook. Sau, ambele. Oricum, cine mai folosește emailul în ziua de azi ? E plin de spam, mai bine stăm călare pe Twitter. Sau pe Pownce. Ori pe Facebook. Găsim noi o chestie să ne întrerupă din muncă o dată la 2-3 minute, c-așa-i modern. Work 2.0, baby !

Nu renunțați încă la citit, ultima știre e și cea mai tare. Auziți pe cineva plângându-se despre un șef idiot ? Asta nu spune lucruri bune despre cel care critică. Susține scriitorul John Hoover, autor al cărții “How to work for an idiot”. În articolul publicat pe Canoe John dă ca sigură o statistică din care reiese că șefii incompetenți se înconjoară de subalterni asemenea lor sau chiar mai slab pregătiți, de frica pierderii postului. Acum îmi dau seama. Toți șefii și clienții mei sunt deștepți … ceva de speriat.

Am zis.