Am încercat să “decodez” informațiile furnizate de Charles Phillips de la Oracle în prezența lui Schwartz și publicate de The Register:

  • Platforma Java rămâne deschisă, ajutând business-ul de middleware al Oracle. Produsele pe embedded și mobile sunt “excitante”. Deci adio applets, JavaFX, iar ce s-a făcut pe zona mobile probabil merită vândut.
  • Nu vom ucide MySQL, dar îi vom ajuta pe clienți să migreze spre produsele noastre atunci când vor fi pregătiți. Clienții vor folosi acest produs doar ca să învețe SQL. No comment.
  • Se va reduce din personal, suntem gata să luăm decizii dure atunci când le va veni vremea. Normal, se întâmplă cam la orice achiziție, dar acum în perioadă de criză…
  • Nu putem comenta asupra viitorului OpenOffice. Dacă taie sponsorizările încet-încet și realocă sau concediază oamenii focusați pe suită Oracle face o mare greșeală. De supraviețuit OpenOffice va supraviețui, dar este nevoie de un corporate sponsor serios.
  • Îi vom ajuta pe clienți să-și construiască propriile lor servicii de cloud computing. Cu alte cuvinte adio project Caroline și mare parte din inițiativele Sun din zona cloud computing.
  • Vom continua să suportăm și să dezvoltăm platformele hardware ale Sun. N-a precizat că vor face acest lucru până când – desigur – le vor vinde.

Sincer, nimic din ce face Oracle nu mă surprinde. Este o companie profitabilă care intenționează să rămână așa, iar inițiativele de sprijin a comunității open-source și a unor produse care nu au potențial puternic de creștere nu au nici un beneficiu concret pe termen scurt, mai ales acum în plină criză economică.

În alte vești, IBM începe să curteze partenerii (foști ?) Sun pe zona PostgreSQL cum ar fi EnterpriseDB. Anunțul oficial menționează integrarea soluției de migrare de date de la [ghici ?] Oracle spre PostgreSQL și – evident – în curând spre DB2.

Într-un univers paralel, inginerii Sun pregătesc o demonstrație pentru MySQL Expo în Santa Clara. Folosind 20 de blade-uri din noua familie Sun Blade 6000 cu 16 GB de memorie și două procesoare Nehalem, aceștia vor prezenta o aplicație de tip portal bazată pe MySQL și Glassfish care susține 1 milion de utilizatori în paralel. Să tot “înveți SQL” pe o astfel de platformă …