Conform CNET, surse credibile (vezi retractarea lui Asay) din piață afirmă că înainte de a accepta oferta de 1 miliard USD de la Sun, Oracle a încercat să cumpere MySQL prin intermediul a 3 oferte succesive: 300 de milioane, jumătate de miliard și 850 de milioane. Schwartz de la Sun, aflat de ani de zile în negociere cu MySQL a accelerat procesul și a acceptat condițiile puse de Marten Mickos (fondator MySQL), printre care garantarea alocării de resurse importante pentru a dezvolta în ritm susținut produsul atât de familiar dezvoltatorilor web din întreaga lume.

Bănuiesc că între Sun și Oracle nu domnește o atmosferă de prietenie și înțelegere mutuală la această oră. Nu în ultimul rând din cauză că un Solaris Enterprise System cu întreaga stivă software (so, db, appserver, ide) optimizată și suportată de către Sun este un adversar demn de luat în seamă de viitoarele versiuni ale “fabulosului” Oracle Fusion.

John C. Dvorak, altfel un tip destul de realist, o ia complet pe arătură în MarketWatch unde susține că de fapt acțiunea celor de la Sun este orchestrată de Oracle cu scopul ultim de a distruge MySQL (!?!). Cum ar veni, Sun și Oracle de fapt nu sunt rivali ci lucrează pe sub tejghea pentru a văduvi mișcarea open-source de una din uneltele ei cele mai importante. Dacă Dvorak ar fi fost român, i-aș fi sugerat să se uite la mai puține telenovele.