După jocul de-a șoarecele și pisica cu IBM, Sun anunță vânzarea unui pachet de acțiuni în valoare de 7.4 miliarde dolari către Oracle. Din citatul de pe site-ul Oracle în care aceștia susțin că planurile lor sunt să conceapă și să livreze soluții complete “de la aplicații la disk” deducem că business-ul de hardware al Sun nu va fi totuși lăsat în paragină. Ce vor face partenerii tradiționali care au furnizat hardware certificat până acum: HP, Dell și – da – chiar IBM în condițiile în care Oracle devine un competitor direct pe mai multe segmente ?

Alte consecințe interesante:

  • Java intră în portofoliul Oracle
  • MySQL intră în portofoliul Oracle ! (“se va adăuga produselor noastre de tip baze de date” zic cei de la Oracle pe un ton neutru). Situația nu este deloc atât de relaxată pe cât s-ar crede din tonul comunicatului Oracle. În februarie 2008, un studiu Gartner poziționa MySQL ca pe un competitor puternic al bazelor de date proprietar (printre care și Oracle) și susținea că un număr crescut de clienți vor migra de la Oracle și Sybase spre MySQL. Cel mai important efect urma să fie – conform Gartner – o presiune ca prețurile bazelor de date comerciale să scadă și să ofere un raport calitate/preț mai bun pentru a deveni atractive în raport cu MySQL.
  • numeroși ingineri de la Sun care contribuie la PostgreSQL (cea mai avansată bază de date open-source conform site-ului Sun) vor deveni angajați ai Oracle.
  • Oracle are acum propriul sistem de operare: Solaris. Pe care promite să continue să-l optimizeze și să-l integreze cu produsele Oracle. Fără a pierde contactul cu lumea Linux, menționează ei în același document.

Previziunile mele (3-5 ani):

  • Solaris va deveni mainstream și va câștiga cotă de piață pe servere dar pe arhitecturi x86
  • Oracle va da greș cu hardware-ul Sun și se va descotorosi vânzând la un moment dat rămășițele și IP-ul aferent
  • MySQL va intra în agonie și în timp va fi înlocuit de o altă variantă, probabil un fork al codului sursă actual (Drizzle ?)
  • Suportul PostgreSQL era pe plan secundar la Sun și va deveni acum neglijabil la Oracle, după ceva drain proiectul va fi ucis. Elefănțelul va rămâne fără nici un mare aliat din lumea corporate și numai un miracol l-ar putea salva de la dispariție.

UPDATE: Ballmer se declară foarte surprins și cere timp de gândire pentru o reacție.

UPDATE: Și pe TechCrunch se discută situația MySQL iar Schonfeld crede că Oracle va vinde soluții bazate pe MySQL pe hardware “low-end” de la HP și Dell iar Oracle+Solaris pe serverele high-end. Nu văd care ar fi valoarea adăugată – iar Oracle nu prea au “obiceiul” de a vinde soluții ieftine.

Dvorak va exulta pentru că la ora la care Sun cumpăra MySQL a declarat că este un complot orchestrat de Oracle. Și eu care credeam că moșul a fumat iar ceva ilegal …