Nu inteleg Twitter

Ok, de fapt înțeleg. Este un sistem de mesagerie de tip publish-subscribe. Modelul a fost descris pe la mijlocul anilor 80 (în IT) și mărturisesc că atunci când am învățat despre el nu mi-am imaginat că aplicarea lui la textulețe de maxim 140 de caractere transmise între utilizatori umani va trezi un entuziasm de nestăvilit.

Nu era suficient că mesageria instant ne face zdrențe bruma de atenție care ne-a mai rămas după ce emailul ne întrerupe de mai multe ori pe zi. Mai trebuia încă o metodă de comunicare în doze mici dar dese care să consume și restul din capacitatea de concentrare. După ce m-am jucat nițel cu drăcia, Twitter apare ca un soi de instant messaging în care toți interlocutorii/prietenii trimit mass (pentru cine nu cunoaște termenul, mass = mesaj trimis tuturor celor din lista de contacte). În plus, aceștia discută între ei. Încrucișat și fără posibilitate de a urmări direct firul discuției. Ei mai discută și cu alte persoane pe care nu le cunoști dar pe care le vei adăuga în listă ca să le urmărești replicile, rezultatul final fiind că ești spamat continuu cu rafale de mesaje imbricate. Este aceeași senzație pe care ai avea-o într-un bar aglomerat unde toată lumea se exprimă răcnind onomatopeic peste capetele celorlalți.

Este încă și mai “interesant” să urmărești celebrități. De exemplu pe Scoble, ale cărui ciripeli sunt ascultate de 18.000 de utilizatori, o mică armată. Utilizatorii cu pricina pot astfel învăța lecții esențiale despre lume și viață, cum ar fi că la business class e mai bine decât la economy sau ca pe Heathrow WiFi-ul este scump. Într-adevăr informații de mare angajament care merită ca 18.000 de oameni să-și întrerupă activitatea ca să le citească, din 30 în 30 de minute. Încep să cred că Scoble este principalul vinovat pentru declinul economiei americane …

Eu, unul – voi rămâne la macroblogging. Revoluția poate să mai aștepte.

convergenta_comunicarii

PS Dacă l-aș folosi la ceva, ar fi pe post de sistem gratuit de pasat mesaje între aplicații distribuite. Trecând peste lipsa oricărei garanții de livrare și peste SLA-ul destul de slab, ai putea face lucruri interesante.