Nu mai este un secret pentru nimeni că s-a relansat Hotnews și că – în ciuda structurării mai bune a informației pe site și a unui layout mai modern – ziua de azi nu a fost chiar un succes. Este lunea după referendum când logic ar fi fost ca lumea să fie călare pe Hotnews însă conform trafic.ro vizitatorii au fost cu 10% mai puțini decât acum o săptămână. Site-ul a avut ore bune în care a mers prost și motivele cred că au fost două:

  • “Lansarea la apă” după o perioadă de testare insuficientă, în special pe partea de capacitate. N-aș putea spune că nu îi înțeleg: sincer vorbind, cine lucrează în IT și poate să jure că nu a lansat niciodată un produs “cu risc” sub presiunea unui deadline ?
  • Dimensionarea insuficientă a conexiunii Internet. Noile pagini sunt mai “bogate” decât cele de pe vechea versiune: mai multe imagini, cod, Javascript, CSS-uri. Lucru care probabil că s-a reflectat într-un trafic substanțial mai mare care le-a gâtuit conexiunea. M-am conectat la un moment dat de pe extern (un datacenter din Germania) și mergea absolut mizer.

Ambele aspecte sunt corectabile rapid. și afirm acest lucru în condițiile în care, spre deosebire de alții care și-au dat cu părerea pe diferite bloguri, eu am văzut aplicația funcționând încă de mai de mult timp și știu și câteva lucruri despre arhitectura acesteia. Chiar dacă nu am fost implicat direct în implementarea propriu-zisă.

Am citit comentariile de pe blogurile lui Orlando și Alex apropos de noul Hotnews. Lumea pare oripilată de cifra de 100.000 EUR care este vehiculată ca și cost al platformei. Se propun alternative “mai bune” începând de la Joomla și terminând cu Django. Ambele variante, greșite. Joomla poate fi o idee ok pentru site-uri de trafic mic și mediu, dar investiția crește rapid atunci când trebuie să scalezi cu zeci de mii de utilizatori pe zi pentru că trebuie să te apuci să modifici frameworkul destul de slab la capitolul scalabilitate; ocazie trebuie să intri pe cod scris de [mulți] alții – noroc bun și cale lungă. Django este o idee interesantă, dar să fim realiști – oameni capabili să facă în Django un site complex scalabil la 100.000 de utilizatori/zi probabil că sunt vreo 5 în România: din care doi sunt prea ocupați, doi îți fac dosarul de Canada/Australia și ultimul nu lucrează la proiecte al căror nume începe cu “H”. Or something. Trebuie să te mai uiți un pic și pe piața muncii înainte de a te arunca viteaz la o nouă tehnologie.

În opinia mea, banii aceștia au plătit două lucruri. Primul este încrederea. Cei de la Hotnews au lucrat cu o firmă cu oameni pe care îi cunoșteau și în care au avut încredere, cu o tehnologie în care au avut încredere. Pentru ei este un proiect mult prea important ca să-și asume riscuri la alegerile esențiale, așa că o parte din bani i-au folosit ca să cumpere … liniște sufletească. Poate că ieșea de 10 ori mai ieftin și mai rapid dacă era făcut în RoR, sau în LISP. Poate. Dar cine are timp și curaj să facă experimente radicale atunci când ai un singur produs, vital, de conceput ?

Al doilea lucru, mai important, pe care Hotnews-ul l-a cumpărat este eficiența muncii redactorilor. Ceea ce văd vizitatorii site-ului în browser este de departe partea cea mai puțin complexă a aplicației. Acesta este un simplu template care se poate modifica în orice moment cu ușurință. Cu un designer foarte harnic, site-ul ar putea arăta în fiecare zi altfel fără intervenția programatorilor. Adevăratul motor este “scula” de scris articole din spate, ce permite conceperea unui material complex, cu imagini redimensionate/cropuite, galerie, referințe, formatare complexă și alte dichisuri de către o persoană atehnică pentru care HTML poate să fie un nume de detergent sau o marcă de trotinete. Este foarte important, într-o Românie în care forța de muncă este din ce în ce mai scumpă și mai pretențioasă, să mărești productivitatea muncind mai eficient cu ustensile inteligente și nu angajând și “trăinuind” în neștire armate de oameni pentru a putea produce mai mult conținut.

Întrebarea serii este de fapt câte site-uri anexe/de nișă vor lansa cei de la Hotnews pe aceeași platformă, “amortizând” astfel dezvoltarea ?

În ceea ce mă privește, singurul bug cu adevărat deranjant este că blogul meu a dispărut de pe secțiunea relevantă. Adică, sper că este un bug :)