Un articol recent publicat în Fortune susţine că a doua generaţie a telefonului Apple iPhone se va vinde în Statele Unite într-o formulă subvenţionată de către AT&T. Preţul de bază în US va fi de 399, respectiv 499$ iar AT&T va rambursa 200$ la semnarea unui abonament. Astfel, iPhone-urile “de 199$” nu vor fi disponibile prin Apple Store.

Strategia este o abatere majoră de la formula iniţială a lui Jobs, care practic “mulgea” consumatorul pe două căi: o dată la achiziţia telefonului si o dată prin încasarea unei cote din abonament. Prin subvenţionare, Apple mută prima tranşă de cheltuială în “curtea operatorului”, aşa cum se procedează în general pentru a încuraja abonamentele. Este probabil şi o strategie de descurajare a celor care cumpără telefoanele ca să le deblocheze şi să le vândă pe piaţa gri, aceştia neavând acces la preţul redus decât cu condiţia semnării unui contract cu AT&T pentru fiecare iPhone cumpărat.

Cu alte cuvinte, în România unde iPhone nu este încă oficial lansat preţul unui terminal (evident, deblocat) nu are cum să ajungă la 399-499 $, decât dacă ţi-l aduce un amic direct din State. Probabil că preţul uzual la revânzătorii români (neautorizaţi) se va situa undeva în jur de 500-600 €, chiar mai mult într-o primă fază.

Bunul simţ spune că odată cu introducerea mecanismului de subvenţie ar fi normal ca telefoanele la preţ întreg să nu fie blocate. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vor exista desigur mecanisme meşteşugite de deblocare. La versiunea curentă de iPhone, există chiar un bootloader care “protejează” telefoanele hăckuite împotriva update-urilor de firmware “duşmănoase” de la Apple.

Conform Fortune, a doua generaţie de iPhone este dotată cu receptor GPS, modem 3G (HSDPA ?) şi este cu 2.5 mm mai subţire adică doar 9.2 mm. Lansarea se estimează a avea loc cândva în preajma datei de 27 iunie 2008.

[Via Zoso]