Foarte foarte interesant este acest caz care va crea un precedent în Europa. Firma Nokia amenință cu plecarea din Finlanda în cazul în care parlamentul nu adoptă legea care îi permite să investigheze în mod arbitrar comunicațiile electronice ale angajaților, conform ziarului Helsingin Sanomat.

Pe scurt, după ce competitorul chinez Huawei a prezentat la o expoziție un modem care includea tehnologie pe care Nokia deabia o pusese în producție – conducerea companiei a decis că ar fi o idee bună ca emailurile angajaților cât şi accesul lor la Internet (web, messaging) să fie monitorizate. Lex Nokia este poreclită legea pe care parlamentarii finlandezi o vor adopta dacă nu vor ca 1.3 miliarde EUR impozite și 16.000 de joburi – majoritatea în tehnologie de vârf – să părăsească țara. Sub noua lege, Nokia vrea să știe ce şi unde şi cum trimit angajaţii săi pe email, chiar dacă nu există o suspiciune de furt de informaţii. Iar dacă asta este relativ firesc, ei bine Lex Nokia va permite angajatorilor să ceară date despre angajaţi celor care administrează biblioteci, cămine studenţeşti, universităţi şi chiar blocuri de apartamente care au propria reţea de comunicaţii.

Nu-mi este clar din traducerea articolului dacă se permite citirea explicită a conţinutului emailurilor sau se referă doar la identificare, datarea şi tipul şi numărul ataşamentelor trimise. Nu vreau nici să fiu rău și nici să “țin partea” managementului firmei Nokia. Dar cine își imaginează că în ziua de astăzi este suficient să ai laptopul “tău” și conturile “tale” cu parolele “tale” și să ai viață privată pe Internet conectându-te ca un belfer de pe rețeaua angajatorului este un mare, mare naiv. Ca să nu folosesc un cuvânt mai expresiv și poate un pic mai dur.

Dar perspectiva ca angajatorul să obţină lista site-urilor pe care ai navigat de acasă pe baza unei simple bănuieli şi nici aceea formală este oarecum îngrijorătoare.

Singurii angajați cu o viață privată relaxată sunt cei cărora le este indiferent dacă angajatorul le citește au ba emailul de la muncă. Însă lucrurile ar trebui limitate la acest cadru profesional.

Anul trecut, cifra de afaceri a Nokia a depăşit 30% din PIB-ul Finlandei.

Sursa: Thomas Mohr