UPDATE: o nouă recomandare de monitor puteți acum găsi la Erata din 2012!

Firesc dacă stai să te gândești un pic, Moșul nu este un early adopter. N-ai să-l vezi niciodată venind cu cel mai recent model de tabletă Android care nu are nici măcar acces pe Market, sau cu un laptop cu procesor mobil ultimul răcnet care va costa 30% mai puțin peste două luni. Nu, trebuie să recunosc că Moșul meu le chibzuiește temeinic și vine cu recomandări de bun simț la prețuri decente. Anul acesta, rezultatul a fost foarte bun.

Două lucruri am vrut: un al doilea monitor și o metodă de a insufla viață într-un laptop ceva mai vechiuț.

 • Moșule, am o dilemă, i-am spus. La Adobe unde lucrez acum sunt foarte puține modele de monitoare certificate pentru angajați. La 24 de inchi, este numai Dell U2410 (link afiliat). Mie mi se pare cam scump, deși am lucrat la birou pe el și se simte că-i de calitate (sunt ochelarist de 25 de ani, deci cunosc meseria asta – “meseria” de ochelarist). Nu-mi este clar dacă Dell-ul acela chiar face banii sau e doar fiță corporatistă.

Dell
U2410

 • Măi Adriane, oamenii ăia nu sunt nebuni, îmi zise Moșul. Tu știi că U2410 este cel mai ieftin monitor cu panou IPS de 24″ de pe piață? Tehnologia IPS este vârful de gamă pentru monitoare LCD și oferă unghiuri de vizualizare foarte bune și o reproducere excelentă a culorilor. Inițial folosite doar de artiști graficieni și fotografi profesioniști, odată cu scăderea zdravănă a prețurilor și a timpului de răspuns monitoarele doate cu IPS au ajuns și la îndemâna celor cu nevoi și bugete normale. Prețurile cam stagnează de vreun an incoace așa încât e un moment ideal să-ți iau unul. Monitorul are scoruri foarte bune în teste: 8.9/10 pe Testfreaks, 4/5 pe CNET Reviews9/10 pe TrustedReviews și Highly Recommended pe FlatpanelsHD. Este drept că profesioniștii mai strâmbă din nas cum c-ar avea o tentă rozulie sau verzulie, depinzând de cum au nimerit lotul de panouri și cum s-a făcut calibrarea la Dell, dar nu uita că ei compară cu vârfurile de gamă care costă mii de dolari sau mai mult și că pentru ei celelalte monitoare non-IPS sunt inacceptabile. Una peste alta, FlatpanelsHD recomandă U2410 atât pentru munca de birou cât și pentru cei care au nevoie de fidelitate grafică, iar pentru jocuri ei recomandă generația mai veche Dell U2209, tot un monitor cu IPS dar mai mic și cu un timp de răspuns ceva mai scurt. Oricum așa cum ai remarcat și tu diferența cea mai mare se va simți la confortul de lucru, pentru că este un monitor mare cu ditai rezoluția (1920×1200) iar panourile cu care vin echipate monitoarele mai vechi/ieftine sunt mai “aspre” la ochi decât IPS-urile.

 • Gata, m-ai convins. Crezi c-ar fi mai bine să-mi iei două, nu de alta dar Samsungul arată acum foarte urât prin comparație:

dual_monitors

 • Ei, lasă glumele și spune-mi dacă mai vrei altceva de la mine.

 • Moșule știu că ești ocupat, dar am în continuare nevoie de sfatul tău. Am tot citit că leacul cel mai bun pentru revigorarea laptopurilor mai vechi este înlocuirea hard disk-ului cu un SSD: îl face mai sprinten, mai silențios și crește autonomia. Problema mea este că sunt enorm de multe SSD-uri pe piață, unele prea mici altele prea scumpe. De care să-mi iau?

 • Ei bine, de nici unul. SSD-urile sunt incă prea scumpe pentru utilizarea “domestică”. Dacă îți căștigi banii programând și compilezi produse mari cu milioane de linii de cod și mai ales dacă faci editare foto/video la nivel profesionist – deabia atunci SSD-ul este o investiție justificată. Într-adevăr, hdd-ul este în general componenta cea mai limitată la laptopurile mai vechi, dar nu trebuie să te “arunci” la un SSD mai ales dacă ai bugetul drămuit. De cele mai multe ori, schimbarea cu un hdd de generație mai nouă (trecerea de la 5400 la 7200 de rotații pe minut și cu un cache cât mai mare) poate lejer să dubleze rata de transfer și viteza tuturor programelor care necesită memorie multă (adică mai toate în ziua de azi) și/sau lucrează mult cu diskul. Pentru că tu nu faci editare audio/video și folosești laptopul mai ales pentru browsing, email, programare la nivel de hobby și câte un joc ocazional îți recomand cel mai bun compromis: Seagate Momentus XT de 250 sau 320 GB (linkuri afiliate). Momentus XT este o nouă generație de hard-diskuri care combină un hdd rapid cu un cache read-only de 4GB. Asta înseamnă că dacă ai un număr redus de fișiere pe care le accesezi în mod frecvent acestea vor fi stocate în memoria diskului și servite de acolo, deci vei simți practic viteza unui SSD. Produsul a avut review-uri absolut stelare în primăvară când a apărut, începând cu Anand care spune În sfârșit un hdd hibrid bun și care susține că Momentus XT ar trebui să fie standard în toate laptopurile noi, continuând cu Best of 2010 pe Tom’s Hardware și alte teste extrem de favorabile pe SlashGear, Storage Review și Engadget. Varianta de 500 GB are un raport preț/capacitate imbatabil de sub 1 RON/GB, valoare unde nu o să vezi SSD-uri niște ani buni de acum încolo (poate niciodată dacă o ia leul iar la vale față de EUR).

seagate_momentus_xt

 • Crezi c-o să se simtă diferența la un MacBook Pro de 15″ generație 2006 și dacă da, cum pun Seagate-ul în el?

 • Da, pentru că Apple (ca și mulți alți producători de laptopuri la acea vreme)  a echipat modelul cu pricina cu un Fujitsu de 120GB ieftin și rezistent, dar lent cu doar 5400 rpm. Pentru demontare poți folosi ghidul de la iFixit. Ar trebui să vezi rezultate de acest gen în Xbench (cu roșu Momentus XT și cu albastru Fujitsu):

seagate1

 • Dar un upgrade de memorie nu crezi că ajută?

 • Ba da Adriane, doar nu vrei să-ți aduc eu chiar totul, mai fă și tu un efort minim mai ales că e banal (și ieftin) să cumperi RAM în ziua de azi.

 • Moșule e clar, și anul ăsta ai fost incredibil și m-ai ajutat cu niște cadouri utile. Mai am doar o rugăminte…

 • Hai, spune.

 • Nu s-ar putea să vii mai des pe la mine?