Stirea oficiala este ca monster.com a ales ejobs ca unic partener pe Romania. Desi deocamdata se rezuma doar la a publica oferte prin intermediul lui ejobs, miscarea celor de la Monster a atras destui comentatori dornici de speculatii. Cum ca ejobs ar fi tinta unei achizitii si inca nu s-au inteles la bani. Absolut plauzibil. Se arunca tot felul de cifre pe masa, milionul de dolari al lui Ejobs din 2006 si cei 3 pe care cu un optimism voios ii anunta Liviu Dumitrascu, pe 2007. Cu toate acestea, eu nu cred ca pe Monster i-a atras in Romania cifra de afaceri a lui Ejobs, ci doar accesul mai facil pe care spera sa-l aiba la talentele din IT de pe piata muncii din Romania. Sa vedem ce si cum.

ejobs_monster.jpg

Daca va imaginati ca piata resurselor umane in IT este dificila la Bucuresti, ar trebui sa aruncati un ochi la Praga, unde este centrul de dezvoltare european al lui Monster. Acolo, pepiniera de softisti este complet secatuita de plecarile spre Europa Occidentala. In plus, sunt de 3-4 ori mai multi giganti IT decat avem “instalati” in Bucuresti, iar salariile “localnicilor” sunt in plina explozie. Pe langa Praga, Bucurestiul dar mai ales provincia din Romania sunt un adevarat izvor de profesionisti ieftini. Un senior programmer cu 3-4 ani experienta, la 1500 EUR net/luna, este considerat mana cereasca la Monster, in vreme ce angajatorilor romani li se pare exagerat. Probabil ca este, comparat cu media salariala din Romania, dar piata muncii tine seama de cerere si oferta si nu de statisticile ministerului. Cum granitele sunt deschise si te poti duce sa lucrezi la Monster “cu buletinul”, o comunitate din ce in ce mai solida de romani incepe sa se formeze la Praga. A ajuns atat de saritor la ochi incat HR-ul de la Monster au un intreg set de bancuri cu romani, de schimbat prin email. Nu-i de mirare, cand recompensa pentru ca ai adus un amic in Monster este de 1000 EUR, oamenii se recomanda unii pe altii mai eficient decat se ia gripa. Numai eu cunosc personal 3 softisti care au plecat la Monster in Praga, in ultimele 4 saptamani. Din ce am auzit de la ei, costul vietii este similar cu cel din Bucuresti, cu exceptia serviciilor si utilitatilor, care sunt “ceva” mai scumpe. Sa nu ne miram asadar ca multi dintre colegii/subalternii/sefii nostri cedeaza tentatiei din Cehia.

Asa se explica faptul ca pe ejobs.ro gasim nu mai putin de 42 de anunturi de angajare la Monster Praga, dar numai 16 anunturi la Sun Praga su numai cateva la Cap Gemini (Polonia) si Bosch (Ungaria) care sunt clienti Monster. Pentru mine este destul de clar ce ii intereseaza de fapt pe Monster in Romania.