Cu începere de pe 1 martie, Microsoft va distribui un mecanism de selecție de browser unei părți din posesorii de Windows XP, Vista sau 7 din UK, Franța și Belgia. Ca urmare a înțelegerii dintre Microsoft și UE, un patch distribuit cu Windows Update va scoate IE din scurtăturile default, oferind utilizatorului să aleagă instalarea unui (nou) browser după pofta inimii, astfel:

loteria_browserelor

Cele 5 browsere considerate “majore” vor fi oferite într-o ordine aleatoare iar pentru restul de 7 browsere va trebui scrollat în dreapta ecranului. Cei 5 magnifici sunt IE (firesc), Firefox (la fel de firesc), Opera, Chrome și … hmmm … Safari.

Revânzătorii OEM din Europa vor avea posibilitatea de a dezinstala IE și a-l înlocui cu orice alt browser în Windows 7.

Două întrebări interesante:

  • Cum credeți că va arăta piața browsereler în Europa după ce se patch-ul se va distribui pe scară largă? Vom avea cote de piață mărite pentru Opera, Chrome și Safari în detrimentul IE și Firefox sau va conta și brandul în decizia utilizatorilor?
  • Când va impune comisia UE același lucru pentru a corecta sistemul de operare concurent cu Windows care vine cu browser preinstalat?

Atât.

[Sursa: Ars Technica]

UPDATE: Ca și reacție la unele dintre comentarii, câteva gânduri:

“Monopol” și “dominanță” nu sunt doua noțiuni echivalente.

În acest contex – despre iPhoneOS care domină piața sistemelor de operare pe smartphones in US și care nu numai că are ca unic browser Safari dar interzice explicit distribuitia de browsere alternative – ce putem spune? Este aceasta o situație acceptabilă?