Microsoft Azure este o platformă de construit servicii “in the cloud” situată undeva între Amazon AWS (o colecție de servicii relativ independente) și Google App Engine (soluție integrată, cu limitările de rigoare). Succesul în rândul programatorilor pe platformă Windows (și mă refer în special la lumea ASP.Net) nu va întârzia să apară. Am văzut un demo în vară la “echivalentul SimpleDB” iar nivelul de integrare cu Visual Studio este impresionant. Desigur mai e ceva până ca oferta să devină sexy și pentru cei care acum scriu într-o veselie site-uri pe LAMP – adică majoritatea dezvoltatorilor de site-uri la ora actuală. Pentru asta trebuie să vedem și niște prețuri.

Tot de la PDC 2008 aflăm despre viitorul Office 14 (wheew ! adică acum este fatidicul 13 ?!?) care va oferi printre altele componente web. Se vor putea edita în browser documente stocate online “in the cloud” la fel de bine ca pe desktop fie că este vorba despre documente Word, foi de calcul tabelar în Excel, prezentări PowerPoint sau notițe OneNote. La fel, nu ni se spune nimic deocamdată despre prețuri sau licențiere. De remarcat că noile produse vor fi dezvoltate în Silverlight “pentru o mai bună integrare cu echivalentele desktop” dar Ray Ozzie susține că va merge pe Mac. Nici un cuvințel despre Linux. Data probabilă de lansare, sfârșitul lui 2009 – începutul lui 2010. Adică în 2011, toamna. Sunt răutăcios – dar am oarece motive … \<cough>Vista\<cough>. Dacă la acea dată vor mai exista și alte smartphones pe piață în afară de cele pe Android, sunt semne că suita Office va fi zdravăn integrată cu Windows Mobile. O demonstrație interesantă la PDC a pus în scenă o editare colaborativă a unui document OneNote între mobil și desktop. Simt cum bucuria îi copleșește pe cei care nu vor mai avea nici o scuză pentru că nu au terminat prezentarea deoarece au fost prinși în trafic. “De ce nu ai făcut-o direct pe telefon ?

Mai este totuși ceva vreme până în acel moment delicat. Cu această notă optimistă, aș vrea să finalizez articolul prin a vă reaminti despre produsul Microsoft care de vreo 2 anișori revoluționează și revoluționează și revoluționează: Microsoft Surface cunoscut și sub denumirea de “big-ass table computer“. Mai ales pe vreme de recesiune, se vor vinde precum pâinea caldă:

Site-ul oficial PDC recomandă galeria de imagini … de pe Flickr. Găsesc acest fapt destul de ironic dat fiind că este o aplicație Yahoo scrisă în PHP. Poate ar fi fost frumos ca galeria să fie un prim showcase public al platformei Azure. Mă rog, detalii …