A ajuns în Europa înțelegerea parafată discutată de ACTA la Seul la începutul lunii noiembrie (următoarea rundă fiind planificată în Mexic în 2010), despre care am aflat de pe blogul lui Michael Geist. ACTA este o organizație un tratat care regrupează mai multe țări interesate în stoparea contrafacerilor și a pirateriei software. După cum precizează site-ul Comisiei Europene la capitolul proprietate intelectuală, Comunitatea va urma îndeaproape măsurile propuse de către ACTA. Una dintre acestea este – ați ghicit  – tăierea accesului Internet a celor care descarcă în mod ilegal conținut cu drept de autor de pe rețea.

Hotnews are un articol mai detaliat despre modul în care recomandările ACTA se vor materializa în Europa. Cu aplicare din data de iunie 2011, toate țările incluzând România ar trebui au posibilitatea să creeze proceduri prin care utilizatorii de Internet să poată fi deconectați dacă se constată că au descărcat ilegal fișiere cu drept de autor. Metodologia efectivă urmează a fi stabilită în țările cu pricina. Aștept cu interes mărit pe specialiștii noștri de la guvernare să-și manifeste enorma înțelepciune.

Oarecum pe aceeași temă, după intrarea în funcțiune a legii anti-pirataj IPRED în Suedia s-a constatat creșterea sumelor cheltuite de suedezi pe muzică downloadată legal de pe Internet (18% creștere – și asta într-un an de criză cum a fost 2009). Legea IPRED obligă furnizorii de Internet să divulge Poliției datele abonaților (nume, adresă, telefon) chiar dacă aceștia sunt suspectați doar de infracțiuni minore cum ar fi descărcarea ilegală a unui film. Statistica încurajează pe cei care spun că lupta împotriva pirateriei poate avea efecte benefice pentru industrie, chiar și cu măsuri simple. Într-adevăr se pare că simpla amenințare că datele lor nu mai sunt confidențiale a fost suficientă pentru a-i face pe suedezi să-și schimbe comportamentul.

Presimt că mulți concetățeni mai tineri vor regăsi plăceri uitate sau niciodată experimentate. Plăcerea de a juca un joc a la long, de la un capăt la altul, sau de a le re-juca pe cele bune. Plăcerea de a te uita doar la filmele interesante și a nu înghiți pe nerăsuflate tot ce produce Hollywood-ul. Și de ce nu, plăcerea de a citi o carte în timpul liber care va apare din iunie 2011.

PS Am făcut câteva corecturi, minore pentru concluzia articolului, în urma sugestiilor lui Bogdan Manolea.