Conform unei statistici încrucișate între numărul de download-uri de Firefox 3 și populația țărilor* lituanienii au fost cei mai interesați de noua versiune a browserului open-source gratuit Firefox, înregistrând un download la fiecare 9.54 persoane. Ei sunt urmați de Islanda cu un download la 44 de persoane apoi de Slovenia, Luxemburg, Elveția, Liechtenstein cu un download la 60-70 de persoane. În general, țările nordice domină prima parte a clasamentului. România, unde una din 135 de persoane au downloadat Firefox 3, apare pe locul 27, după țări precum Ungaria și Bulgaria dar înainte de Marea Britanie, Franța și Japonia.

“Zona retrogradării” este absolut previzibil plină de țări africane foarte sărace, dar regăsim și țări din Golf Orientul Mijlociu precum Afghanistan, Irak și Yemen. Coreea de Nord nu a downloadat nici măcar un exemplar de Firefox 3, deși are o populație de aproape 24 de milioane de locuitori. Poate sunt toți fani Opera ? :)

Brazilia, pe care multă lume o consideră un teren foarte fertil pentru open-source, are un deloc impresionant loc 63.

Fișierul complet de rezultate se poate descărca de aici. Rezultatele sunt cele din momentul efectuării statisticii și este posibil să se schimbe în timp. Sper să-mi scrieți în comentarii și alte corelații interesante.

*am fost nevoit să operez mici corecturi manuale pentru că Wikipedia și Mozilla Foundation nu respectă aceeași nomenclatură a țărilor.

Citește urmarea, cu raportare la numărul de utilizatori de Internet.