Google îți anunță sec clienții care au cumpărat materiale de pe Google Video că serviciul îți încetează funcționarea pe data de 15 august, aflăm de pe NewTeeVee. Ca și compensație sunt oferite diferite sume proporționale cu numărul de cumpărături efectuate de către client, sume care pot fi cheltuite în termen de 60 de zile pentru cumpărături efectuate prin Google Checkout, serviciul de plăți online al firmei.

Mișcarea era firească pentru una dintre inițiativele Google care nu a fost niciodată teribil de populară și care de multă vreme a mers mai mult în virtutea inerăiei. Ar fi însă stupid ca Google să se retragă de pe o piață devenită din motive mai mult sau mai puțin raționale, una dintre cele mai tentante de pe Internet (începând cu modele clasice precum iTunes și ajungând la noii jucători Joost, Vuze sau “aproape-mioriticii” LiberTV care speră și ei la o felie cât mai suculentă). Ar fi două posibilități, una plauzibilă dar complet lipsită de îndrăzneală și una mai puțin plauzibilă dar mai mult pe stilul Google. Prima variantă ar fi ca distribuția de video să rămână exclusiv pe online cu conținut gratuit și inserții de publicitate, prin YouTube (chiar cu un eventual format de definiție mai mare pentru utilizatorii cu broadband). Teoria mai “sexy” dar puțin probabilă este că Google pregătește un competitor solid la iTunes care să închirieze/vândă filme, seriale și de ce nu chiar muzică. Fără protecții/DRM pentru că – nu-i așa – “we do no evil“.

Dupa Answers și Video cu plată, mai este vreun alt serviciu Google care urmează să muște asfaltul ? Nu vă grăbiși să arătați cu degetul spre Orkut, site-ul de social networking al Google care, după un oarece declin, pare că și-a reluat creșterea datorită popularității masive de care se bucură în America de Sud și în India. La ora actuală, temă de gândire pentru apologeții celui mai hyped site din lume, Orkut este încă peste Facebook ca trafic, conform Alexa:

orkut_vs_facebook.gif

Ne-am lamurit că nu este cazul să-i cântăm prohodul lui Orkut, în condițiile în care acest site funcționează încă pe bază de invitașie și nu a deschis API-uri externe ca să se umple de pluginuri și felurite widgeturi aducătoare de trafic. Este însă plauzibil că dacă nu se fac schimbări majore pe Orkut, lupii tineri îl vor devora cu fulgi cu tot … și-atunci poate îți vor justifica tarifele obraznice care astăzi par umflate cu pompa.

UPDATE: Google recunosc că au greșit în maniera în care au închis serviciul Video.