Citesc un foarte interesant articol din EVZ despre cum castiga incepatorii in IT 600 de euro. Pe luna, am uitat sa precizez. Articolul vorbeste despre o fantomatica “analiza lunara” lansata alaltaieri de Neogen. Pai da, era momentul sa-si dea si ei obolul, ca se apucase un nemernic de blogger (sic!) sa le faca statistici in locul lor. Poate in felul acesta scap si eu de articolul promis pentru aprilie. Doar ca, bata-i sa-i bata, nu reusesc sa gasesc aceasta minunata analiza nici pe site-ul Neogen, nici pe Bestjobs, nici pe blogul Bestjobs care by the way este mort cu gratie in aceasta frumoasa dimineata de martie.

Revenim la articolul cu pricina, care este mai suculent decat limita legala de suculenta in presa mioritica. Citandu-l pe Calin Fusu de la Neogen, autoarea Eugenia Mihalcea lanseaza senin bombita: un incepator in IT este platit cu 600 EUR lunar. Banuiesc, net ?!? Chiar si pe planeta Bucuresti, unde salariile si costul vietii sunt altele decat in provincie, afirmatia este cel putin hazardata. Nu numai ca nu am vazut vreodata in cariera mea o angajare de incepator la o asemenea suma, dar sunt foarte rare cazurile in care pretentiile salariale emise de un incepator sa se apropie de aceasta valoare. Ah, daca denumim “incepator” un om care a lucrat full-time 2-3 ani in timpul facultatii si este proaspat absolvent, atunci da – mai ales daca omul este valoros – avem ce discuta.

Explicatia. Un site de joburi va supra-estima mereu salariile de pe piata, ca sa motiveze candidatii sa mai caute una-alta. Nu de alta dar cu cat candidatii sunt mai mobili si mai “nelinistiti”, cu atat site-urile de acest gen prospera. E cu dublu tais: una ca satisfac anunturile puse de clienti, a doua ca plecarile realimenteaza fluxul de anunturi platite. In concluzie, cand dl. Fusu mai lanseaza cate o cifra salariala prea interesanta, ar fi bine sa o priviti cu un pic de scepticism.

In comentariile la articol este destul de mult gunoi, dar am gasit totusi un text scris in mod evident de un om din industrie care stie despre ce este vorba si care explica de ce un IT-ist poate sa fie “mai egal” decat alt IT-ist.