Conform Financial Times, Apple a semnat contracte pentru distribuția iPhone în Europa. Primul val de țări este format din Germania, Franța și Marea Britanie, unde operatorii sunt respectiv T-Mobile, Orange și O2, cu lansarea prevăzută în toamnă.

Premieră istorică pentru operatorii europeni, un procent din veniturile obținute din convorbirile și transferurile de date efectuate pe iPhone vor intra direct în buzunarul Apple. Operatorii plătesc astfel de două ori lui Apple: un cost fix reprezentat de telefonul în sine și un cost variabil ca tranșă din factura clienților lor. Zvonurile dau procentul de 10% ca fiind valoarea pe care un posesor de iPhone din Europa o va plăti lui Apple la fiecare convorbire efectuată sau transfer de date. Va fi interesant să vedem cum se va repercuta această politică de costuri pe o piață în care marjele sunt decente dar nu formidabile și pe care companiile se bat în a oferi abonamente ieftine pentru a atrage și ultimele segmente încă nedotate cu telefoane mobile.

UPDATE: EvZ a înțeles că este vorba de 10% din profituri (ei citează FT Deutschland), deși Financial Times online ediția engleză spune clar10 per cent of revenues“. Amețitor, ziceți ? Stați să vedeți prețurile :) și ca ultimă completare, iPhone+Ro=love deabia în 2008 …

UPDATE: iPhone a fost “eliberat” la data de 24.08 : vezi site-ul iphonesimfree.com, un grup de hackeri care susțin că pot debloca iPhone-uri.