De ce sunt eu pornit împotriva găinăriilor telefonice? Din cauza pățaniilor lui frate-meu.

Pe la finele anilor 90, ziua amiaza mare pe Mihai Bravu un grup de mici interlopi i-au dat efectiv o lovitură în cap ca să-i ia telefonul (din fericire s-a ales “doar” cu pielea julită pe lângă ureche și jumătate de față învinețită). Ceva mai recent, a pierdut mobilul – sau i-a fost furat subtil la înghesuială. Ambele pățanii au un punct comun, și anume înainte de a putea bloca numărul cineva a dat SMS-uri la “servicii cu valoare adăugată mare” (gen concursuri, joculețe și “horoscoape”) – la o singură firmă în fiecare caz, ceea ce să recunoaștem că este o corelație interesantă. Contestația la operatorul de telefonie mobilă nu a avut succes, aceste firme care trăiesc din SMS-uri fiind “perfect legale” și suma neputând fi recuperată. Cum ar veni, în opinia operatorului frate-meu a dat pe fugă zeci de SMS-uri de horoscop, numerologie și găsirea sufletului pereche după care imediat și-a declarat telefonul furat. Rezonabil, nu?

Astăzi ne uităm la unul dintre business-urile mele preferate - Mobimezzo. Ei nu-ți dau în cap ca să fure telefonul dar exploatează naivitatea internauților prin reclame care invită la concursuri pentru a câștiga iPhone-uri sau iPad-uri (și cred că le merge binișor, pentru că mă împiedic des de bannerele lor pe YouTube sau alte site-uri cu trafic mare). Concursurile sunt evident niște formalități, “grosul” fiind de fapt trimiterea de SMS-uri și acceptarea codului de plată de 3 EUR + TVA bucata. Sigur că sunt destui care chiar au impresia că aceste concursuri sunt pe bune și nu citesc cu atenție termenii de plată, dovadă fiind posturile ocazionale care discută despre mica excrocherie. Interesant că în comentarii apar și oameni bine intenționați care explică faptul că orice concurs are o taxă firească de participare și chiar e bine să mai dai SMS-uri pentru că într-adevăr se câștigă. Un anume “Robert” mărturisește că el a câștigat un iPad și taică-său un iPhone (sau o fi o coincidență de nume pe cele 2 bloguri, cert e că acest Robert pare al dracului de norocos).

Ei bine, chiar pe pagina concursului au apărut recent poze cu căștigătorii, ca să ne spulbere orice îndoială. Să-l luăm de exemplu pe domnul Alexandru Iliescu din București, recent intrat în posesia unui iPad:

Iată un om fericit. Și totuși, fericirea lui poate fi diminuată de faptul că o universitate americană (Rutgers) încearcă să-i fure identitatea:

Este păcat că aceste afaceri perfect legale cu SMS-uri gen Mobimezzo, chiar încurajate – aș putea spune – de către operatorii români de telefonie mobilă, sunt atacate mișelește de către universități americane care încearcă să fure identitatea câștigătorilor români de iPad-uri.

Rușine!