Sub acest titlu oarecum pretențios se află descrierea unui set de softuri gratuite pe care îl folosesc ca să organizez informația cu care vin zilnic în contact: fie că este vorba de linkuri interesante de pe Google Reader, Twitter sau Quora (mai rar, Facebook), selecția zilnică de pe HackerNews sau articole legate de muncă pe care vreau să le parcurg acasă din lipsă de timp/chef la birou. Am ajuns la această combinație după mai multe încercări și ajustări de tir și cred că și altora le-ar fi util să afle cum și de ce. Așadar, să purcedem…

Zilnic suntem asediați de un bombardament informațional, în special cei care ne petrecem mai tot timpul în fața calculatorului. Este nerealist să crezi că poți ține minte tot ce vezi interesant și total neproductiv să te apuci să citești ad hoc fiecare material potențial util care defilează pe ecran. Cel mai bine notezi undeva linkul și-ți vezi mai departe de treabă, până când ai timpul necesar. Încropeala cu bookmark-urile sincronizate între browsere ține o vreme, până încerci să introduci în ecuație și dispozitivele mobile (telefon, tabletă) și îți dai seama că ai nevoie de un sistem mai deștept.

De exemplu, subsemnatul. Am acasă un desktop PC mai vechiuț pe care rulează Windows, un laptop cu Windows (în principiu al soției, dar îl folosesc și eu ocazional) și un Mac Mini (pentru, știți voi, învățat lucruri interesante respectiv plasat glume anti-Apple în cunoștință de cauză). În plus, folosesc un mobil cu Android și două tablete (un iPad și un Xoom) primite de la firmă. Oricare dintre aceste device-uri trebuie să fie capabil să trimită și să descarce link-uri, dar și să permită citirea materialelor într-un mod confortabil adaptat la mărimea ecranului.

În general răspunsul la asemenea cerințe se învârte în jurul uneia din cele 3 soluții majore de “citire decalată” (deferred reading) de pe piață: Instapaper, Pocket și Readability. Principiul e același: îți faci cont cu unul dintre ei, apoi “arunci” link-uri în acel cont pe măsură ce dai de ele, după care poți citi materialele într-un format adaptat.

Instapaper e cel mai vechi dintre cele 3 și probabil cel mai șlefuit. Autorul Marco Arment e o figură cunoscută în lumea dezvoltatorilor Apple din care mulți par să se fi înrolat într-un mini-cult religios care soarbe cu nesaț fiecare cuvânt pe care Marco îl dăruiește Internetului în imensa sa generozitate. Eu am două mici probleme, nu cu aroganța autorului ci chiar cu serviciul Instapaper pentru că:

  1. nu am putut găsi un client decent pentru Android – Marco n-a vrut să facă unul, iar “surogatele” sunt foarte triste
  2. clientul de iOS costă 3 EUR. Nu-i tocmai o sumă mare, dar de ce să dau bani când pot folosi ceva gratis la cel puțin același nivel de calitate?

Acum ceva vreme când am încercat Readability (primăvara lui 2011), încă nu exista clientul de Android iar serviciul necesita un abonament cu plată. Din nou, de ce să plătesc pentru ceva ce pot avea gratuit și fără concesii de calitate de la un alt furnizor (propun să numim această întrebare  ”dilema Google”). Cinstit vorbind, la ora actuală Readability este probabil o alternativă viabilă la ce folosesc eu acum (între timp serviciul a devenit gratuit și s-a extins pe toate platformele). Singura mare problemă pe care o văd este aplicația Android, o portare “cu picioarele” a celei de iOS cu o notă de 3/5 pe Google Play (doar 1000 de ratinguri), spre deosebire de Pocket care este notată aproape 5/5 cu 21000 de ratinguri.

Prin simplă eliminare am ajuns la Pocket (rebrandat din fostul Read It Later) care a îndeplinit toate condițiile din start: serviciu multi-platformă cu aplicații excelente pentru iOS și Android și în plus fără costuri. Ca să fiu onest, aplicația de Android era inițial contra cost și a devenit gratuită deabia prin vara anului trecut când am testat sistemul. Integrarea pe Android este evident excelentă datorită principiului de partajare care face parte chiar din sistemul de operare, pe iOS mai șchioapătă dar atâta vreme cât Flipboard și Newsify știu să trimită linkuri spre Pocket eu sunt mulțumit.

În browser am fost neplăcut impresionat de extensia standard Pocket, cel puțin la vremea respectivă mi s-a părut prea greoaie și intruzivă. Aveam nevoie de ceva care să fie rapid și să se “dea repede la o parte” după ce-și face treaba. După multiple încercări am rămas cu Posthoc (extensie pentru Chrome pentru că acesta este browserul meu favorit). Posthoc știe să salveze linkul și să închidă imediat tab-ul curent la o singură apăsare de buton. Pentru redare în browser pe Windows și OSX am preferat să utilizez excelenta extensie Check It Later, care afișează ultimele linkuri din Pocket de fiecare dată când deschizi un nou tab gol.

Sistemul a devenit astfel foarte bine pus la punct, e un flux simplu care-mi permite de exemplu să salvez un link de pe mobil din aplicația de HackerNews mergând cu metroul spre birou, și să citesc articolul cu pricina seara de pe tabletă stând confortabil pe – pardon! – budă. Odată ce-am terminat de citit, click sau degețelul pe “Read” și s-a terminat distracția. Sau, nu.

Uneori descopăr că articolul sau blog postul e de fapt foarte util. Alteori linkul trimite spre un proiect pe Github (mi se întâmplă foarte des in ultima vreme). Pentru acest gen de situații informația atent selectată trebuie scoasă din Pocket și pusă într-un alt loc în care va avea durată de viață substanțial mai mare, nu doar 1-2 zile. Locul cu pricina este în cazul meu Evernote.

Evernote este un serviciu în cloud plus un set de aplicații multi-platformă (Windows, OSX, Android, iOS – și nu numai – sunt suportate) ca să-ți “amintești tot”. “Tot” în cazul meu se încadrează lejer (deocamdată?) în limita de 60 MB/lună, care este pragul de la care trebuie să plătești serviciul. Informația este organizată în agende, de exemplu în cazul meu “Programare Android”, “Idei de aplicații”, “Seriale de văzut” sau “Cărți de citit”. Fiecare agendă poate conține un număr mare de “Note” care pot fi pagini web sau bucăți din acestea, imagini, sau în general orice document pe care poți să-l alcătuiești cu editorul inclus.

Atunci când din fluxul de linkuri ajunse în Pocket este ceva care trece de “proba citirii” și merită stocat, îl pun în Evernote. Pluginul de Chrome oferit este foarte bun și nu am simțit nevoia unuia alternativ. Atât pe iOS cât și pe Android aplicația Pocket știe să partajeze conținutul unei pagini cu Evernote, deci lucrurile se îmbină într-un mod cât se poate de firesc.

Să recapitulăm pașii necesari pentru a face față în mod eficient bombardamentului cotidian cu informație:

Locked and Loaded! Lectură plăcută…

PS E lumea revoltată că folosesc doar soft gratuit. Newsify (menționat în articol în contextul iPad) costă 99 de cenți și sunt multe alternative gratuite pe iOS pentru Google Reader: însă atunci când un soft cu plată răspunde cel mai bine nevoilor mele nu o să fie o problemă mai ales când vorbim de o astfel de sumă.

PPS Între timp a apărut pe Android și versiunea oficială pentru Instapaper, dezvoltată de Mobelux dar cu “binecuvântarea” lui Marco Arment. 10.5 RON.