După aproape 3 săptămâni de la momentul în care mi-am cumpărat HTC Hero, sunt la fel de mulțumit de micul Android. A dispărut – desigur – entuziasmul inițial și mirosul specific de plastic asiatic proaspăt scos din cutie. Pentru a aduce gadgetul la nivelul de funcționalitate dorit, am instalat software nou: cel mai recent firmware și câteva aplicații de pe Android Marketplace.

Pentru o listă adusă la zi cu firmware-uri oficiale pentru HTC Hero, trebuie să accesați această pagină de pe forumul XDA Developers. Procesul de update este relativ simplu, se execută programul descărcat de pe XDA și veți vedea ceva de genul:

ă Update de firmware Android pentru HTC
Hero

Din păcate update-ul de firmware șterge toate datele și aplicațiile de pe telefon, nu am soluție la această problemă pentru că am făcut update direct pe telefonul “virgin”. Mie mi-a mers versiunea RUU_Hero_HTC_WWE_2.73.405.5 pe care o am și acum instalată pe mobil, în așteptarea unui firmware oficial de la HTC cu Android 2.0 Eclair.

Una dintre aplicațiile esențiale pentru mine este un client de email care să știe ActiveSync pentru a se conecta cu serverul Exchange de la Adobe România. Softul furnizat de HTC nefiind compatibil cu funcționalitatea de blocare cu parolă pe care o cere serverul nostru, am testat câteva soluții alternative dintre care cea mai deșteaptă mi s-a părut TouchDown de la NitroDesk. Versiunile de evaluare se găsesc gratuit pe Android Marketplace și pot fi activate cu un număr de serie care se poate cumpăra de pe site-ul NitroDesk. TouchDown știe să sincronizeze emailul, calendarul, lista de taskuri și contactele.

Barcode Scanner este în opinia mea cel mai deștept cititor de cod de bare pentru Android (dintre toate cele gratuite pe care le-am testat). Softul este disponibil pe Marketplace sau de pe site-ul proiectului găzduit pe Google Code (unde se află și codul sursă). Principiul de funcționare este simplu: îndrepți obiectivul foto al telefonului spre un cod de bare și dacă ai legătura de date activă poți afla lucruri interesante. De exemplu,  în cazul unei cărți programul îți deschide pagina corespunzătoare de pe Google Books. Utilă este și codarea URL-urilor cu QR Code, care permite navigarea rapidă spre o adresă de Internet pornind de la un cod de bare imprimat pe un poster sau afișat într-un site. Iată de exemplu adresa acestui articol în format QR barcode:

QR Code pentru acest
articol

ASTRO File Manager este după cum ușor se poate deduce … un manager de fișiere. Într-adevăr HTC Hero nu include un astfel de program iar ASTRO este unul dintre cele mai bune softuri gratuite de pe Marketplace dacă vrei să vezi și să manipulezi datele de pe cardul de memorie. Versiunile mai recente vin cu noi componente: un viewer de imagini mai rapid decât cel default, un Application Manager care permite backup-ul aplicațiilor și datelor acestora pentru o refacere ulterioară ba chiar și un Task Manager pentru terminarea proceselor care s-au blocat sau consumă prea multă memorie.

aTrackDog este un alt utilitar gratuit de pe Marketplace. Softul identifică aplicațiile instalate la care a apărut un upgrade și trimite spre locația din Marketplace sau site-ul producătorului, după caz.

Pentru cei care folosesc Evernote ca și carnet de notițe pentru idei, URL-uri sau imagini recomand clientul Evernote pentru Android. Acesta poate fi descărcat de pe site-ul mobil al Evernote după care în lista de “Share” va apare și opțiunea corespunzătoare.

Twidroid este un client pentru Twitter și identi.ca mai ușor de utilizat și mai bine integrat decât cel livrat de HTC în pachetul standard de aplicații (Peep). Îmi place în special widget-ul care se actualizează constant cu cel mai recent tweet și ergonomia bine gândită. Versiunea plătită, la care din păcate nu putem avea acces din România, oferă conturi multiple de Twitter, widgeturi mai mari, teme și video posting. Mie îmi este absolut suficientă versiunea gratuită.

EboBirthday este unul dintre nenumăratele softuri gratuite care extrage datele de naștere ale prietenilor tăi din agenda telefonului, de pe Facebook sau Google Contacts, plus diverse alte surse mai mult sau mai puțin exotice. Eu am o mare problemă cu ținerea de minte a datelor calendaristice indiferent de eveniment, așa că apreciez orice soluție de acest gen.

Ping este un … ping pentru Android. Mi-a fost util zilele trecute când am diagnosticat o problemă cu routerul unui vecin.

BatteryLife este un widget mic și estetic care oferă detalii amănunțite despre bateria mobilului: procentajul rămas din capacitate, temperatura și starea bateriei. Cu cod de culori, tot dichisul.

Shazam folosește la identificarea muzicii, “ascultă” câteva secunde orice piesă muzicală (la TV, radio sau live) după care ți-o identifică. Softul are o precizie remarcabilă, l-am folosit de câteva ori ca să aflu câte o piesă de pe CityFM, postul radio pe care îl ascult în mașină. Mă gândeam într-una din zile cam ce rezultate interesante ai afla dacă ai trece hiturile românești prin Shazam …

Mother TED caută și redă prezentări video de la conferințele TED. Cel mai bine funcționează pe WiFi, evident – și consumă bateria într-un stil barbar. Recomandat în pat, în momentele de leneveală.

Layar este un soft de realitate augmentată (sau realitate amplificată conform ProTV), care suprapune diferite informații utile peste hartă ori peste imaginea luată cu camera telefonului, folosind localizarea GPS, orientarea indicată de busola mobilului și surse de date precum Wikipedia. Problema ar fi că date interesante precum cele oferite de Yelp sau Zagat (pentru restaurante) nu se găsesc pentru România. Deci Layar este mai mult un soft decorativ, sau cu scop de stârnire a efectului de “uau” la posesorii de mobile Nokia. Sigur că în Paris – de exemplu – ai avea poate ce face cu el, dar acolo se va pune problema traficului de date în roaming.

Tot la categoria “idee bună dar greu de utilizat în România” am inclus Locale. Locale permite schimbarea automată a diferitelor setări ale telefonului în funcție de locul în care te afli. De exemplu, îl poți programa ca acasă să oprească modemul HSDPA și să pornească rețeaua WiFi, la birou să dea soneria la maxim și să pună o melodie extrem de enervantă – și alte asemenea. Din păcate, Locale nu reușește să utilizeze SSID-urile rețelelor sau celulele operatorului de telefonie, iar eu nu activez non stop receptorul GPS doar pentru o aplicație amărâtă. Deci, mux.

HTC Hero este o soluție decentă pentru amatorii de ebooks (deși nu are cum să se ridice la standardul unui Kindle sau Nook din motive de dimensiuni). În afară de PDF Reader-ul oferit în pachetul standard (în care se află Quickoffice care “știe” sa vizualizeze atât documente Office cât și PDF-uri), am descărcat CHMReader și FBReader de pe Marketplace. Ambele softuri sunt gratuite. Problema cu FBReader este că versiunea de Android nu suportă chiar toate formatele cu care se laudă pe site, de aceea a trebuit să descarc și CHMReader. Altfel, dacă aveți cărți în formatul epub, FBReader este o alegere excelentă. Surse de cărți abundă pe net, inclusiv cele gratuite (Google Books de exemplu permite descărcarea de cărți direct de pe site dacă drepturile de autor au expirat iar operele sunt în domeniul public). Unii autori oferă cărțile gratuit fără a renunța la drepturile de autor, iar site-uri precum Feedbooks sau epubbooks fac o treabă foarte bună în a le aduna și recenza (în plus îmbiindu-ne cu noi apariții, pe bani de această dată).

NewsRob este una dintre foarte puținele aplicații scrise peste un serviciu Google care este mai confortabil de utilizat decât site-ul versiunea pentru mobile. NewsRob este un cititor de feed-uri care se sincronizează cu contul de Google Reader și care știe să extragă conținutul dorit pentru citirea offline: textul din feed, versiunea de mobil a paginii sau versiunea “full”. Eu îl pun să sincronizeze dimineața toate feed-urile (sunt abonat la 280 în acest moment) și pot să le citesc liniștit în metrou, fără să “mușc” din abonamentul de date sau să aștept transferul paginilor. Ergonomia este excelentă, softul are o utilitate reală și uneori mă întreb cum se face că este în continuare gratuit.

BeyondPod nu este gratuit, decât poate pentru cei care preferă să dezinstaleze și instaleze periodic noi versiuni de evaluare. Recomand versiunea beta,direct de pe site-ul autorului. Eu unul îl folosesc doar ca podcatcher (adică soft pentru sincronizarea și descărcarea podcast-urilor). L-am preferat unui soft gratuit gen Google Listen pentru că are câteva funcții vitale pentru mine. Prima este cea de import al unei liste de feed-uri existente folosind formatul opml. A doua este integrarea cu playerul audio din Android, foarte bun funcțional și perfect integrat cu lock screen-ul (îl poți folosi fără a face unlock la telefon, util atunci când nu ai butoane dedicate pentru funcții audio).

Modul în care utilizez BeyondPod este similar cu NewsRob. Dimineața, conectat la Internet de pe rețeaua WiFi de acasă, îi dau comanda de sincronizare după care îl las să se descurce singurel. Astfel mă asigur că am mereu podcast-uri proaspete în listă în momentul în care mă îndrept spre metrou. Cu ocazia instalării BeyondPod, am scăpat de căratul unui al doilea gadget prin buzunare (MP3 playerul) și am dezinstalat în sfârșit iTunes de pe laptop (deh, singurul soft decent de sincronizare de podcasturi).

Aici se termină lista nu foarte lungă de aplicații. HTC Hero și în general Android au cam tot ce îți trebuie pentru o utilizare normală. Am încercat browsere alternative gen Steel, Dolphin sau Opera Mini și nu m-au convins. Aștept Fennec să vedem dacă reușește să mă impresioneze în vreun fel. Jocuri nu practic și nu intenționez să mă apuc, dar sunt convins că pentru amatori există soluții mult mai bune, de gen iPhone sau console portabile dedicate cum ar fi PSP sau Nintendo DS.

Câteva comentarii de final. Autonomia s-a stabilizat undeva în jur de 2 zile, la modul de utilizare semi-intensiv pe care îl practic eu. Dar pentru că pot încărca mobilul cu orice cablu mini-USB este foarte ușor să îl țin mereu încărcat, nu mai este cazul să dau email pe “misc” după un suflet caritabil care să-mi împrumute un încărcător de Nokia “cu mufă subțire”.

Sunt foarte mulțumit că am scăpat de MP3 player și acum nu mai pierd apelurile chiar dacă sunt scufundat într-un podcast sau într-un album de rock alternativ. Mufa audio de 3.5mm mi-a permis să reutilizez căștile mele in-ear care mă izolează de zgomotele exterioare. Căștile livrate cu telefonul sunt și ele surprinzător de bune din punct de vedere al redării audio, dar le-am găsit un pic cam tari și cam mari pentru urechile mele. Altfel, calitatea semnalului audio lasă de dorit. Din punct de vedere al răspunsului în frecvență, Hero este destul de departe de un iPhone sau de un iPod Shuffle din prima generație (care bătea la fund orice alt MP3 player și pe care îl regret și acum). Dar în cele din urmă confortul bate fidelitatea muzicală, eu unul nu aș mai face pasul înapoi la al doilea gadget în buzunare. Singurul regret este că tocmai modasem Sansa cu Rockbox – și mergea strașnic – fix înainte de a-mi cumpăra mobilul.

În ceea ce privește “remușcarea de după” achiziție, aceasta întârzie să apară.