Foarte pe scurt, mi-am luat un HTC Hero și sunt mulțumit. Primul meu telefon non-Nokia începând din ’99 când am făcut abonament GSM la Connex (în acea vreme). Nu regret schimbarea nici o secundă.

HTC Hero, Android
phone

Pe scurt, HTC Hero este un telefon mobil cu sistem de operare Android (versiunea 1.5) customizat de către HTC. Pe lângă acestea, mai este și un telefon foarte bun. Are un ecran tactil de foarte bună calitate (capacitiv, ca și ecranul de la iPhone), WiFi, HSDPA, GPS, integrare aproape perfectă cu Google, Facebook, Twitter și acces la căruțe întregi de programe și jocuri prin intermediul Android Marketplace. Dar, mai presus de toate, este liber de constrângeri: oricine poate dezvolta software pe una din cele 3 platforme majore (Windows, Linux și Mac), poate urca softul pe Marketplace imediat și veniturile încep să curgă în câteva ore (dacă softul este pe bani și are succes, evident). Comparat cu metehnele naziste de la Apple sau cu birocrația bizantină din ecosistemul Symbian, Android este echivalentul spargerii zidului Berlinului în lumea dezvoltării de software pentru telefoane mobile. Ca puncte slabe aș menționa autonomia scăzută și recepția WiFi mediocră, precum și câteva hibe software care din fericire se pot rezolva pe Marketplace sau cu setări corecte.

Mai pe larg, Hero este cel mai recent și cel mai reușit telefon HTC cu Android bazat pe un procesor cu o arhitectură similară cu cele care echipează iPhone-urile de generație mai veche (iPhone-ul original și varianta 3G). Nu cred că este ultimul mobil lansat cu acest procesor și mă aștept să devină destul de comune și de ieftine în 2010. Pentru cei care caută latest and greatest, Android va rula pe mobile echipate cu noile procesoare Snapdragon (Acer Liquid A1, HTC Dragon/Zoom 2 și generația a 3-a din Sony-Ericsson Experia). Snapdragon este bazat pe noua arhitectură de procesoare ARM Cortex A8 care stă la baza mobilelor iPhone 3GS și Palm Pre (mai multe detalii aici). Un amănunt interesant este că Hero are 288MB de memorie RAM, adică mai mult decât orice model de iPhone (3G are 128 MB, iar 3GS are 256MB) sau Palm Pre (256MB). Nu știu dacă și aici se aplică principiul de pe laptopuri unde uneori mai mult RAM contează mai mult decât un upgrade de procesor, dar în mod sigur telefonul va fi ceva mai greu de blocat de programe cu memory leaks.

Ca și aspect, Hero are “bărbia” caracteristică mobilelor Android de la HTC (apare și la G1 și Magic). HTC are curajul de a aduce pe piață un design mai puțin rotunjit, mai “ne-Apple”, corpul mobilului fiind un pic mai gros și mai îngust dar cu greutate similară cu un iPhone 3G. La fel ca iPhone, HTC este dotat cu un ecran tactil capacitiv (poate fi controlat cu atingeri foarte fine) cu aceeași rezoluție 320×480 ca a celui de pe iPhone, dar o idee mai mic.

Interfața Android cu customizările Sense UI este compusă din widgeturi și shortcut-uri plasate pe un set de ecrane, fiecare 7 ecrane fiind grupat în ceea ce HTC numește o “scenă”. Îți poți defini mai multe scene cu diferite aplicații pe ele, pe care să le schimbi în funcție de context (pentru birou, acasă, pe drum, pentru joacă sau activități sociale) dar am descoperit că este cel mai simplu să-ți înghesui toate aplicațiile într-o singură scenă pe care o folosesc în mod constant. O să înțelegeți mai bine principiul de funcționare urmărind filmulețul realizat de HTC:

Faceţi clic aici pentru a vedea video încorporate.

Mi-au plăcut:

 • Multitaskingul. HTC Hero este un telefon pe care poți asculta muzică în timp ce scrii un comentariu pe Twitter, în vreme ce în fundal se descarcă o pagină web mai mare în browser. Te sună cineva și răspunzi, toate se pun în pauză pentru ca apoi să le regăsești natural și firesc în starea în care le-ai lăsat.
 • Integrarea cu “norul” Google. Am ales să migrez contactele de pe Symbian exportându-le apoi convertind în format vcf și importând în Google Contacts. Câteva minute mai târziu le aveam în agenda mobilului. Avantajul este că dacă Doamne ferește mi-l fură careva sau în pierd, am agenda “păstrată la Google”. Desigur din considerente de securitate mi-am “întărit” parola la contul Google și intenționez să o schimb în mod regulat. Dacă folosești serviciile Google (Gmail, Reader, etc.) Hero va fi din start dotat cu tot ce-ți trebuie – este firesc.
 • Sistemul de notificări la care orice aplicație se poate branșa ca să trimită semnale când au loc anumite evenimente. Notificările apar ca niște mici iconițe în bara din partea de sus a ecranului – bara se expandează prin alunecare și permite accesarea aplicației care a semnalat evenimentul (de exemplu, notificarea unui email nou te duce direct în Inbox, notificarea dispariției rețelei WiFi permite închiderea receptorului WiFi pentru a economisi energie).
 • Agenda telefonică excelent integrată cu Facebook și Flickr poate extrage imagini și date de naștere din Facebook și afișează noile imagini și mesaje ale prietenilor tăi. Nu știu dacă este din Android sau HTC a lucrat la cuplarea cu Facebook, dar funcționalitatea este deosebit de utilă.
 • Google Maps tocmai au publicat harta Bucureștiului, pică la țanc cu GPS-ul de pe telefon, dar fiind deocamdată călător cu metroul voi putea să-l testez cu adevărat deabia la iarnă, în concediu. Până atunci poate Google pun și Bușteniul pe harta țării :)
 • Trackball-ul (similar cu cele de pe Blackberry, și luminos) este superb la ergonomie, se manipulează ușor și precizia este mult mai bună decât am sperat: categoric peste D-Paduri și joystick-urile de la Nokia sau Sony-Ericsson.
 • Modificările aduse de HTC: Sense UI este elegant și funcțional, tastatura onscreen m-a surprins foarte plăcut, fiecare apăsare fiind insoțită de feedback haptic (telefonul vibrează ușor când apeși cu succes o tastă).
 • Browserul web funcțional și stabil (bazat peWebKit), cu multi-touch (da! care merge perfect). Am instalat Opera Mini dar l-am dezinstalat rapid pentru ca nu am simțit nici o ameliorare, ba chiar dimpotrivă. După ce în ultimii ani am tot oscilat între browserul de Symbian și Opera Mini, este foarte plăcut să găsesc unul care îmi place din prima.
 • Android Marketplace. Găsești tot ce ai nevoie. Mă rog, aproape tot.

Nu mi-au plăcut:

 • Autonomia mediocră. În primele zile cu butonat intens și mers cu îndrăzneală cu WiFi și HSDPA active peste tot, ajungeam acasă cu bateria la 3-4% (în prima zi chiar și-a dat duhul pe drumul dintre metrou și casă). După câteva cicluri de descărcare/încărcare a bateriei și cu oarece optimizări, situația nu mai este chiar atât de dramatică. Acum de exemplu sunt la 56% din baterie după o zi, l-am încărcat aseară iar azi m-am jucat cu el destul de mult (email, Twitter și Google Reader). Alaltăieri am făcut un experiment și am dezactivat GPS, WiFi și Internetul mobil, cele câteva convorbiri scurte au adus bateria doar la 80%. Oricum, nu cred că există smartphone pe piață la ora actuală care să ofere o autonomie confortabilă, majoritatea nu rezistă nici măcar o zi întreagă în regim intens de utilizare.
 • Recepția WiFi foarte slabă. Nas în nas cu Linksys WRT45-GL, unul dintre cele mai bune routere de pe piață, Hero spune că semnalul este 4/5 în vreme ce laptopul aflat la câțiva metri și 2 pereți mai încolo afișează 5/5. Semnalul WiFi se pierde periodic și trebuie dat reconectare manuală, ceea ce este destul de frustrant.
 • Integrarea mediocră cu Exchange. Pentru ActiveSync cu certificat, a trebuit sa cumpăr o aplicație de pe Marketplace, clientul oferit de HTC neînțelegându-se cu serverul Exchange de la Adobe.
 • Camera foto de 5 megapixeli care capturează imagini cu o calitate sub ceea ce oferă alte mobile similare. Dacă lumina este decentă, rezultatul este “blogabil” (pentru imagini de calitate am DSLR-ul, nu intenționez să mă bazez pe un telefon). Iată un exemplu (redimensionat, dar nu cropuit) cu biroul meu:

Just another day at the
office

 • Android Marketplace, din nou :) Softul este rudimentar, la ani lumină distanță de iPhone Appstore (care este un alt exemplu de soft prost, dar la ora actuală “cel mai puțin rău dintre toate relele existente”). Comentarii nuca-n perete fără opțiunea de a le raporta, ratinguri ne-relevante și greu de interpretat, ordine aparent aleatoare a aplicațiilor – mă așteptam totuși la mai multe de la Google.

Concluzii:

 • Android a devenit un sistem de operare pentru mobile foarte bine gândit și care a dovedit că poate pune în mișcare telefoane care nu au nimic de invidiat la iPhone sau Palm Pre.
 • HTC Hero este probabil mobilul momentului (sau cel puțin pe “lista scurtă”) din punct de vedere al raportului performanțe*funcționalități/preț. Supremația nu va dura mult, pentru că apare noua generație în 1-2 luni maxim, care va face din Hero un smartphone de intrare de gamă. Lucrul acesta va fi probabil însoțit și de oarece ieftiniri, așa că mă aștept ca Hero să se vândă binișor o bună bucată de vreme în 2010 chiar dacă nu va mai fi în categoria latest and greatest.
 • Cine nu este “conectat” nu prea are ce face cu acest mobil și în general cu mobilele dotate cu Android. Ca să-l poți exploata la maxim, ai nevoie de un abonament de date solid și de surse de informație utilă. Dacă nu ai nevoie de email ca de aer, dacă nu ai sute de bloguri în Reader și dacă discuțiile pe Facebook/Twitter și imaginile de pe Flickr te lasă rece, acest mobil nu este pentru tine.
 • Suportul pentru jocuri 3D este OpenGL ES, care nu se bucură de un suport corespunzător pe hardware-ul curent și din câte știu nici pe noua generație de Androizi. Deocamdată, gamerii se pot abține, iPhone-urile sunt mai bune din acest punct de vedere. Asta desigur în cazul în care nu ai o consolă portabilă care este de 10,000 ori mai bună decât iPhone-urile.

Într-un articol viitor voi lista aplicațiile instalate de mine de pe Marketplace (widgeți, diferite scule, ebook readers și alte “bunătăți”) după care voi detalia câte ceva despre dezvoltarea de software pentru mobilele Android (la nivel de hello world, n00bs).

Pentru specificații complete aruncați o privire aici.