Am lansat acum câteva zile versiunea 1.4.2 din HotnewsRo. Veți vedea că acum aplicația are și alte surse de conținut, adică pagina principală Hotnews și proiectele speciale TOTB, Contributors și SmartWoman. Am făcut asta parte la sugestia a câțiva utilizatori, parte pentru că mi-am dat seama că am programat o jucărioară destul de flexibilă și puternică. Știu că multă lume spune că nu e nevoie de “încă un RSS reader” – în general cei care nu au încercat aplicația spun asta :) Sistemul pe care l-am gândit e destul de complex și face scraping de pe site-urile de mobil, ajustează imaginile și uneori “curăță” articolelel de tag-uri care încetinesc vizualizarea pe mobil, RSS-ul nefiind singura sursă de date. Dacă vreți să vedeți o aplicație centrată exclusiv pe RSS, uitați-vă la Romania News, programată de … un coreean specializat pe aplicații care afișează RSS. Sper să vedeți diferența clară.

Teoretic, aș putea adăuga și alte surse de date ca să transform aplicația într-un soi de “concentrator de știri” românești, practic lucrurile sunt ceva mai complicate. Site-urile pot să-și modifice structura paginilor sau chiar să interzică accesul programului: faptul că eu am o relație bună cu cei de la Hotnews nu înseamnă că și Realitatea – de exemplu – o să fie de acord să le citiți știrile în programul meu. Aș aprecia să aud gândurile utilizatorilor pe tema asta. Până acum sugestiile voastre au fost excelente, implementându-le am ajuns la mai mult de 2300 de instalări active iar rata de retention (procentajul celor care păstrează aplicația după ce au descărcat-o) a ajuns la 55% (de la 45% după lansare).

Dacă tot am ajuns la capitolul cifre, iată ce zic statisticile mele despre popularitatea mobilelor cu Android:

Device share Jan
2011

Samsung Galaxy S nu numai că râmăne pe primul loc, dar a urcat la peste 40% erodând puternic în special din cota HTC Desire. Nexus One, care nu se mai vinde, își continuă coborârea firească în competiție cu modelele care pot fi cumpărate pe piață… HTC Wildfire este în urcare, HTC Legend își face intrarea în top iar Galaxy Tab este folosit de 2% dintre utilizatori (neașteptat de mult pentru o tabletă atât de scumpă). Observați cum HTC și Samsung domină autoritar.

În ce privește locațiile de rețea din care se conectează utilizatorii, iată situația la zi:

connections_jan2011

Vodafone conduce detașat (poate din cauză că abonații Orange au avut acces la iPhone cu preț subvenționat?) dar majoritatea acceselor se fac de pe adrese din afara României (deși numărul de utilizatori este mai mic, aceștia folosesc aplicația substanțial mai mult). Sunt un pic uimit de numărul mic de conectări de pe WiFi…

S-a deschis un grup dedicat pe Facebook pentru cei care doresc să-și arate suportul și să comenteze pe marginea aplicației, nu ezitați să dați “Like” și să vă spuneți opinia, cred că pe viitor voi utiliza cu precădere grupul și mai puțin blogul pentru astfel de anunțuri.

Și pentru că efortul e bine să fie răsplătit :) m-am gândit la o modalitate prin care aș putea monetiza orele petrecute programând aplicația. Încă testez ideea pe care vreau s-o pun în aplicare dar e important de precizat că HotnewsRo va continua să fie în continuare gratuită, fără reclame pe paginile de conținut și nu voi solicita donații sau orice altă contribuție materială. Voi da mai multe detalii atunci când va fi cazul.