Google au anunțat lansarea platformei software pentru telefonie mobilă de care discutam acum două zile. Consorăiumul de firme care stă în spatele inițiativei se numește Open Handset Alliance:

open_handset_alliance.jpg

Google și-au asigurat colaborarea cu câțiva fabricanți de telefoane din “linia a doua”, situați imediat după greii momentului Nokia și Sony-Ericsson (mari absenți din consorțiu). La fel de absenți precum Apple (cu al lor iPhone), Palm (o umbră a ceea ce au fost cândva), RIM (producătorii Blackberry) și Microsoft (dar, hei, ne cam așteptam de la acești patru cavaleri să joace în alte piese). La noii aliați ai firmei din Mountain View se adaugă leaderi pe zona de producție de circuite electronice, specializați după caz pe: procesoare, memorii, grafică, procesare audio, rețele wireless de orice tip, senzori GPS și senzori de mișcare. Adăugați la cockail câțiva operatori importanți de telefonie mobilă și oareșce furnizori de servicii software (mă surprinde agilitatea cu care EBay s-au “împrietenit” din nou cu Google ) și rezultatul nu va trece cu siguranță neobservat.

SDK-ul pentru programatori va fi lansat public la data de 12 noiembrie 2007.

Faceţi clic aici pentru a vedea video încorporate.

Eric Schmidt, CEO Google a declarat că scopul lor este mult mai ambițios decât lansarea unui model de telefon. Ei vor ca “mii de tipuri de telefoane” să funcționeze cu programele furnizate și să creeze un întreg ecosistem de programatori și furnizori de servicii aferente în mijlocul cărora Google și aplicațiile lor vor trona suprem. “Dacă vom lansa vreodată gPhone, Android va fi fără îndoială platforma software care îl va echipa”.

Sper ca site-ul OpenAlliance să fie pregătit pentru năvala uriașa de softiști care vor dori să descarce kitul Android, 12 noiembrie … măcar de curiozitate dacă nu și din alt motiv.