Google Chrome OS

S-a întâmplat. Vezi şi ce ziceam la lansarea lui Chrome. Google Chrome OS este un Linux minimal pe care ruleaza Chrome. Punct. Aplicaţiile recomandate vor fi cele care merg pe Chrome (Google Docs, Spreadhseets, Calendar, Talk, Maps, etc.) pentru care sunt convins că acea versiune de browser va fi optimizată şi para-optimizată (cu tot cu Gears-ul aferent).

Câteva întrebări la care încă aştept răspuns:

  • va exista suport pentru acceleraţie grafică “pe bune” în browser pe Chrome OS ?
  • cum se va manifesta acest suport în contextul video online ? Probabil, tagul \<video> din HTML5 cu o implementare specifică pentru YouTube rulând pe Chrome OS. Scary ?
  • care va fi integrarea cu mobilele bazate pe Android ? Dacă nu e la fel de “lină” precum cea între Mac-uri şi iPhone, ar fi o mare problemă.
  • cum va rezolva Google problema aplicaţiilor hibride gen Picasa, care au şi o componentă desktop şi sunt greu utilizabile doar din interfaţa web ?
  • cum se aşteaptă Google să treacă de problema “maselor neştiutoare” care au returnat netbook-urile cu Linux de 4 ori mai des decât cele cu Windows pe motive gen “nu se instalează messengerul aşa cum ştiam eu” ? Cât de repede şi de uşor vor accepta utilizatorii de rând noua paradigmă Google ?

Altfel, imaginea este destul de seducătoare. Un netbook sau un tablet ieftin care bootează în câteva secunde, ţine toate datele in the cloud iar atunci când se strică sau se uzează moral poate fi înlocuit imediat şi îşi reface întreaga configuraţie doar cu loginul şi parola la contul Google. Imun la viruşi şi malware, cel puţin într-o primă fază când va fi mai puţin răspândit şi deci mai puţin important pentru autorii de viruşi (chiar şi decât produsele Apple, sic !).

Concluzia: vreau şi eu unul “din ăsta”.