Relativ proaspăt lansatul Google App Engine se va deschide publicului doritor începând de miercuri, revelează blogul readwriteweb. Anunţul urmează a fi făcut la conferinţa Google I/O. Pe scurt, hosting gratuit cu condiţia să-ţi scrii site-ul în Python, să nu consumi mai mult de 500 MB spaţiu de stocare şi să foloseşti infrastructura Google. Ah da şi sub 5 milioane de vizitatori pe lună dar după cum se va vedea din articolul detaliat pe care îl voi scrie când voi avea timp (secolul următor ?) aceste 5 milioane se transformă rapid într-o cifră substanţial redusă dacă site-ul este un picuşor mai complex. Spre sfârşitul anului va fi posibilă achiziţia de cotă suplimentară (storage, trafic, procesare) la preturi similare cu cele practicate de Amazon Web Services.

150.000 de amatori s-au înscris pe lista de aşteptare în doar 6 săptămâni. Un potenţial de 450.000 de noi site-uri: idei să fie, că hostingul e moca ! Un exemplu de “startup” simpluţ găzduit pe App Engine este aici : Annospace.com ( Flex, apropos :) Smart developers always View Source )

Partea cea mai interesantă: două noi API-uri urmează a fi anunţate miercuri: procesare de imagini şi acces la memcached (server gratuit de caching care m-a ajutat în repetate rânduri în proiecte alambicate cărora nu le-ai fi dat vreo şansă să reziste la un trafic de mai mult de câţiva utilizatori simultan). Nu mă surprinde să-l regăsesc în infrastructura Google mai ales că Brad Fitzpatrick, capul răutăţilor cu memcached, este angajat Google de aproximativ un an (şi tătic al proiectului Open Social).

Spor la treabă ?!

PS S-a lansat oficial.

PPS În mai 2007 Sun nu erau fani memcached, dar şi-au schimbat opinia după ce au achiziţionat MySQL.